Hlavní obsah

Zákon o registru smluv by měli poslanci projednat v září

– Praha
Novinky, Václav Lang

Zákon o registru smluv by měla Sněmovna projednávat pravděpodobně v září. Oznámil to ministr pro legislativu Jiří Dienstbier, který se spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou ve čtvrtek sešel se zástupci iniciativy Rekonstrukce státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a ministr pro legislativu Jiří Dienstbier

Článek

Dienstbier informoval o zřízení koaliční skupiny, která by měla během léta vypracovat komplexní pozměňovací návrh tak, aby Sněmovna mohla zákon projednat na zářijové schůzi.

Jiří Boudal z Rekonstrukce státu podotkl, že září berou za závazný termín. Souhlasil ale s Dienstbierovým návrhem, aby po případném schválení zákona platila určitá prodleva, během níž by stát měl možnost dostatečně se připravit na zavedení elektronického systému pro registr smluv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ten by nově měly státní instituce a podniky používat pro evidenci smluv, objednávek a faktur. Pokud by tak neučinily, smlouva by nebyla platná.

Řeší se, co se státními podniky

Zástupci vlády a Rekonstrukce státu se shodli na stanovení finančního limitu pro faktury a objednávky, který by měl podle původních návrhů činit 50 tisíc, a také na dvouleté časové výjimce pro nejmenší obce, tak aby se stihly na novinku řádně připravit.

Zatím nedořešená je otázka zveřejňování smluv velkých firem s majetkovou účastí státu. Vláda požaduje jisté omezení zveřejňovaných údajů, tak aby to tyto podniky nepoškozovalo před konkurencí. Boudal s tímto argumentem souhlasil, je však proti úplnému vynětí takových firem ze zákona. Jak to udělat, se bude dál řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám