Hlavní obsah

V každé rodině se občas pohádají, zlehčují Kalousek a Schwarzenberg pnutí v pražské TOP 09

Novinky, Václav Lang
Praha

Dva nejvyšší představitelé TOP 09, předseda Karel Schwarzenberg a první místopředseda Miroslav Kalousek, si nepřipouštějí, že by situace v pražské buňce jejich strany byla jakkoli napjatá. A to přes silně kritický dopis jejich radní Ludmily Štvánové, která v něm okopává primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). Šéfové strany tvrdí, že nejde o nic vážného.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a první místopředseda strany Miroslav Kalousek

Článek

"Nemohu Vám vyjádřit svou důvěru, neudělala jsem to a neudělám. Důvodů je mnoho, ať už věcných, politických, nebo etických. Dlouhodobě nesouhlasím s Vaší politikou, Vaším jednáním, a zejména s Vaším vystupováním v médiích," napsala Štvánová Hudečkovi v dopise, který zveřejnil server Týden.cz.

Schwarzenberg ani Kalousek ale nepřipouštějí, že by v pražské TOP 09 existovalo nějaké zvláštní pnutí. „Je to jeden dopis jedné dámy – a sestavování kandidátek s sebou vždycky nese pocity osobní hořkosti. To je všechno, co k tomu mohu říct,“ komentoval pro Novinky Kalousek.

V každé rodině se občas pohádají

Výtku Štvánové, že Hudeček obsadil do kandidátky pro nadcházející komunální volby své kamarády bez ohledu na jejich odbornost, odmítl první místopředseda s tím, že kandidátku zvolil pražský krajský výbor strany, který je jako jediný k tomu oprávněný. Pouze z jeho rozhodnutí by také podle něj bylo možné kandidátku změnit.

Zároveň odmítá, že by byla pražská TOP 09 rozpolcená. „Ujasnili jsme si, že tam nejsou žádná křídla, opravdu tam nejsou žádná křídla, programové hodnoty jsou stejné,“ prohlásil.

„Ano, jsou tam některé osobní animozity, ale to se stane i v některé rodině. Neznám žádnou rodinu, kde by se občas někdo nepohádal,“ připustil. Zda bude chtít s Hudečkem nebo s někým jiným ze strany o situaci jednat, neřekl.

Normální věc, hodnotí Schwarzenberg

Podobně se k situaci staví také šéf strany Karel Schwarzenberg. „V každé straně se při sestavení kandidátek lidi perou. To je docela normální věc, zažil jsem to v Rakousku, zažil jsem to u různých stran,“ sdělil Novinkám.

„Sestavování kandidátek je vždycky nejcitlivější věc, poněvadž v každé straně se každý považuje za náčelníka, a málokdo za prostého indiána. V tom je ten problém, ale ono se to zase po volbách zklidní,“ dodal Schwarzenberg.

Dopis Štvánové prý nečetl, a proto se k němu nechce vyjadřovat. „Až si ho přečtu, tak se o tom budu bavit. Bez toho se nebudu vyjadřovat,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám