Hlavní obsah

Moravské rybníky decimuje sucho a kormoráni

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Rybáři se mění v záchranáře. Pohořeličtí rybníkáři zažívají krušný rok. Rybníky jim před očima vysychají. Několik jich museli již vylovit, aby zachránili ryby před uhynutím. Málo vody vyhovuje kormoránům, mají snadný lov.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zapáchající a rozkládající se ryby lemují nejden rybník na jihu Moravy. Výjimkou není ani Prostřední rybník u Lednice.

Článek

„Nejhorší situace je na Znojemsku a na rybnících, takzvaných nebesácích, které nemají vlastní přítok a jsou odkázány jen na srážky. Z několika jsme museli ryby vylovit. Voda ale chybí na všech rybnících,“ řekl Právu ředitel společnosti Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Vodu berou z Jihlavy

Vysychající nádrže nejvíc ohrožují rybí chovy, plůdky a násadu, tedy základ pro produkci v dalších letech. Tržní ryby, kapry pro letošní vánoční trh, mají rybáři ve větších rybnících, i ty ale pociťují dopady sucha. Stav hladin ale není pro hospodáře žádným překvapením.

Foto: Právo

Kormorán dokáže za den spořádat i půl kilogramu ryb.

„Není se čemu divit, zima bez sněhu, jaro bez srážek a v červnu vedra, při nichž se voda z rybníků ztrácela před očima. Situace je o něco lepší na rybnících, které mají alespoň nějaký přítok, ale ani tam to není dobré. Některé jsou půl metru, ale i metr pod normální hladinou,“ dodal.

Okysličovat nejde

O málo lepší je situace na nádržích, které jsou dotovány z větších toků. Na Pohořelicku s vypětím sil drží rybníky v přijatelném stavu.

„Bereme vodu z řeky Jihlavy, jenže kolik si jí můžeme vzít, když na jezu ve Cvrčovicích musí zůstat v řece průtok jeden kubík vody za vteřinu? Jen minimum. Přesto rybníky držíme a tržní kapry budeme mít,“ uvedl šéf pohořelických rybníkářů. Například středeční průtok řeky 1,4 kubíku jim moc možností zlepšit situaci v soustavě rybníků nenabízel.

Rybáři mají pomocníka v okysličování vody. Takzvané aerátory čeří vodu a okysličují ji. Teď jsou ale nepoužitelné. „Jen by situaci zhoršily. Na polovyschlých rybnících by rozvířily bahno a ještě více zkomplikovaly rybám život. Jediné řešení jsou záchranné výlovy,“ dodal Osička.

Kormoráni se mohou střílet

Z polovyschlých rybníků se naopak radují kormoráni. Jejich lov je jednodušší a v mělké vodě snadno plení rybí obsádku.

A bude hůř, co nevidět vyletí z rezervace u Křivého jezera na Břeclavsku mladí kormoráni a zahájí útok na rybníky. Navíc rybáři již nemají šanci dočkat se kompenzací za opeřenými zloději způsobené škody.

„Stát se chytře zbavil odpovědnosti, když je vyškrtl z národní legislativy a povolil odstřel. Jenže možnost regulace početních stavů je omezená, u nás prakticky nemožná, takže nám to nepomůže. Ale na kompenzace škod už nemáme nárok. Stát se zbavil odpovědnosti a černý Petr zůstal nám,“ zlobí se Osička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám