Hlavní obsah

Mrtvé bude na severu Moravy a ve Slezsku ohledávat krajský koroner

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

K ojedinělému kroku se odhodlal Moravskoslezský kraj. Od 1. července zřídil funkci krajského koronera, který bude pozůstalým či policistům k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. O ohledání těl zemřelých se postarají lékaři Městské nemocnice Ostrava (MNO), která zvítězila ve výběrovém řízení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Hlavními důvody, proč jsme vypsali veřejnou zakázku na krajského koronera, byla zejména klesající ochota praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby. Dalším důvodem byly stížnosti policie, případě pozůstalých, kteří museli mnohdy několik hodin čekat na vystavení úmrtního listu zemřelého,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD).

Službu krajského koronera bude MNO zajišťovat na celém území Moravskoslezského kraje do konce letošního roku. Kraj za to zaplatí dva milióny korun.

Instituce koronera
- je obvyklá spíše v zemích, kde platí anglo-americké právo. Název vychází z latinského corona, ve staré Anglii označoval státního úředníka anglické Koruny, který měl původně na starosti její soukromé majetkové záležitosti, teprve později se náplní jeho práce stalo vyšetřování úmrtí.

Koroner: Je to výzva

Hlavním koronerem se stal primář Lékařské pohotovostní služby MNO Tomáš Nykel.

„Jsme na začátku, je to pro nás obrovská výzva. Od této činnosti očekáváme zlepšení komfortu spolupráce mezi námi, Policií ČR a pozůstalými. Čas ukáže, zda se nám tento vytýčený cíl podaří splnit,“ řekl Nykel.

Policie zřízení krajského koronera vnímá jako pozitivní krok. „Každou z možností tohoto typu, kdy pravděpodobně dojde ke zkrácení doby a zlepšení situace, vítáme,“ uvedla krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Prohlídky těl zemřelých ze zákona zajišťují u svých pacientů praktičtí lékaři, a to v rámci provozní doby a v rozsahu provádění návštěvních služeb. Stejnou povinnost má zdravotnické zařízení, pokud v něm došlo k úmrtí i zdravotnická záchranná služba v případě, že k úmrtí došlo při poskytování přednemocniční neodkladné péče.

Na lékaře se čekalo

„Pokud pacient zemře doma, bývá k němu povolán praktický lékař. Ale nesmí to narušit chod jeho ordinace, takže se skutečně stává, že lidé čekají i několik hodin, než k nim lékař dorazí, tělo ohledá a vystaví úmrtní list. Až poté může zemřelého převzít pohřební služba. V těchto krajních případech bude nyní možné ohledání zajistit krajským koronerem,“ nastínil Martinek.

Upozornil, že kraj nemůže povinnost danou zákonem praktickým lékařům odejmout. „Nadále budou úmrtní listy svým registrovaným pacientům vystavovat a u kritických či sporných případů má kraj možnost ordinaci praktického lékaře zkontrolovat. Lékaři MNO budou ohledávat těla mimo ordinační a návštěvní hodiny praktických lékařů,“ upřesnil náměstek hejtmana a dodal, že nejpozději na podzim vyhlásí hejtmanství novu veřejnou zakázku na služby koronera pro rok 2015, případně na delší období.

Telefonní čísla pro výzvu k prohlídce těla zemřelého jsou 596 612 111, 596 618 861 a 596 618 853, případně se lidé dovolají pomoci na lince 112.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám