Hlavní obsah

Ubytovny mají dostávat od státu peníze podle velikosti, a ne podle počtu lidí

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ubytovny by měly nově dostávat doplatek na bydlení podle prostor a nikoli podle počtu lidí žijících v jednom bytě. Ve středu to na návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové schválila vláda.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

„Je to takový mezikrok mezi současným stavem a tím, než bude platný skutečně nějaký zákon o sociálním bydlení. Znemožňujeme majitelům ubytoven, aby naprosto nehorázně vydělávali na chudobě a aby lidi za veřejné peníze ubytovávali v podmínkách, které jsou naprosto nedůstojné,“ komentovala ministryně přijetí novely zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Vláda chce tímto zamezit tomu, aby se vyplácely vysoké sumy na bydlení v nevyhovujících objektech „Ukládáme povinnost jak místním stavebním úřadům, tak hygieně, aby musely být udržovány určité standardy ubytoven,“ upřesnila Marksová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novela řeší také maximální počet lidí, kteří budou moci být ubytováni v jednom pokoji. „Aby nebylo možné nahlásit do jednoho pokoje třeba deset jedenáct lidí a aby tam bylo nějaké maximum. A doplatek je omezený na prostor, nejde s každým člověkem zvlášť, což by měla být poměrně výrazná úspora,“ doplnila.

Maximální výše nájemného se má odvíjet od částky, která je v daném místě za nájem obvyklá.

Reklama

Výběr článků

Načítám