Hlavní obsah

Vláda přiklepla 300 miliónů na filmové pobídky

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rozpočet Státního fondu kinematografie pro filmové nabídky se navýší o 300 miliónů korun. Rozhodla o tom na svém středečním jednání vláda Bohuslava Sobotky. Ten si od tohoto kroku slibuje vyšší propagaci České republiky i vytvoření nových pracovních míst.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Jde o další důležitý krok k plnění naší vládní priority, tedy podpory ekonomiky a vytváření nových pracovních míst. Podpora filmových pobídek totiž významně pomůže nejen propagaci České republiky, kulturní oblasti, především filmovému průmyslu, ale především tato podpora vyvolá multiplikační efekt. Producenti zde utratí další finance za zboží a služby českých dodavatelů,“ řekl Novinkám premiér Sobotka.

Je přesvědčený, že se podpoří regiony, kde se filmuje. „Dojde k podpoře zaměstnanosti v těchto regionech, k finanční podpoře a zviditelnění památek ve správě státu,“ dodal.

O možném navýšení financí na filmové pobídky se debatuje již delší dobu. Ministr kultury Daniel Herman uvedl, že se jedná o velmi důležitou součást státního rozpočtu a rád by zvýšil současný příspěvek 500 miliónů na 800 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám