Hlavní obsah

Vláda odhlasovala zrušení třicetikorunových poplatků

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu souhlasil s návrhem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zrušení regulačních poplatků v ambulancích a lékárnách. Jediným regulačním poplatkem tak bude 90 korun za návštěvu pohotovosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Ke zrušení poplatků se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. O změně zákona o veřejném zdravotním pojištění musí rozhodnout ještě Sněmovna a Senát.

„Pacienti nebudou muset platit třicet korun za návštěvu lékaře a poplatek v lékárně  od ledna příštího roku. Vláda a sociální demokracie tímto plní slib a odstraňuje bariéry v přístupu k lékařské péči,“ uvedl ministr Němeček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka: Poplatky jsou nespravedlivý symbol bezohledné politiky

Podle premiéra Sobotky je zrušení poplatků dalším splněným závazkem vlády. „Regulační poplatky, které v roce 2008 zavedla pravicová Topolánkova vláda, se ukázaly jako nesmyslné a poškodily řadu občanů. Jsem proto rád, že se nám podařilo již po pěti měsících fungování vlády tento nespravedlivý symbol bezohledné politiky pravicových vláda na vládní úrovni zrušit,” dodal Sobotka, který věří, že návrh podpoří i Sněmovna a Senát.

Stokorunový příspěvek za pobyt v nemocnici zrušil svým verdiktem Ústavní soud a kabinet se rozhodl jej neobnovovat ani v původní výši 60 korun. Nemocnicím bude výpadek příjmů kompenzován zvýšenými odvody za státní pojištěnce a změnou úhradové vyhlášky.

Anketa

Souhlasíte se zrušením třicetikorunových poplatků u lékaře a za recept?
ano, i u lékaře i za recept
70,9 %
u lékaře ano, za recept by měly zůstat
0,9 %
jen za recept, za návštěvu lékaře by měly zůstat
8,4 %
ne, měly by se dál platit
19,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14842 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám