Hlavní obsah

Následek neschopnosti pražských nemocnic? Přehazovaly si pacienta ze záchranky, ten částečně ochrnul

Praha

Ve sporu mezi pražskými záchranáři a nemocnicemi se objevují další případy odmítnutých pacientů. Osmasedmdesátiletý muž utrpěl v lednu mozkovou příhodu, po níž zůstal částečně ochrnutý. Jeho rodina má za to, že lékaři mohli udělat více, neboť muže si předávaly záchranná služba a nemocnice. O případu informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zveřejněné komunikace dispečinku a posádky záchranky byl pacient odmítnut v Nemocnici Na Bulovce, kde lékařka rozhodla, že potřebuje ředit krev, což může provést pouze specializované centrum.

Neurolog vinohradské nemocnice, s nímž dispečerka případ konzultovala, navrhl, aby bylo pacientovi provedeno další vyšetření. To podle něj mohli udělat kolegové na Bulovce. Lékař navíc vyslovil domněnku, že se „o nějaký akutní revaskularizační program jednat nebude”.

Sanitka s pacientem, která se mezitím vydala na Vinohrady, se vrátila zpět na Prahu 8. Tam však byla posádka znovu odmítnuta, uvádí Radiožurnál, podle něhož nemocnice argumentovala, že nemá volné místo a má nefunkční počítačový tomograf.

Podobné výpadky však musí nemocnice dispečinku záchranářů hlásit – a ti o ničem podobném informováni nebyli. Nakonec byl pacient po hodině a půl přijat.

Podle příbuzných však čekal muž na vyšetření další dvě hodiny. Druhý den ochrnul na pravou část těla. Rodina podle Radiožurnálu zvažuje žalobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám