Hlavní obsah

Okamura rozšířil svůj vozový park o německou ojetinu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf Úsvitu Tomio Okamura zatím vede v žebříčku vedlejších příjmů politiků. Jen za tři měsíce loňského roku si podnikáním vedle politického působení vydělal 4 276 839 korun. Uvedl to ve svém přiznání, které jako poslanec předložil sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

Oznámení o svých příjmech, činnostech a darech za každý rok musejí politici doručit do parlamentu do konce června následujícího roku. Letos je to pouze za necelé tři měsíce, neboť volby byly v říjnu.

Okamuru, který pravidelně uvádí vyšší vedlejší příjmy, zřejmě neopustila ani záliba v drahých autech. Loni si ke své srdeční záležitosti – Astonu Martinovi, ve kterém si prý připadá jako symbol galantnosti a boje proti zlu James Bond, a superbu pořídil další vůz za 1,6 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O jakou značku jde, Okamura nechtěl prozradit. „Je to dva roky staré ojeté německé auto z autobazaru,“ řekl Právu. Šéf Úsvitu podniká v cestovním ruchu, překladatelství a tlumočnictví, v poradenství a obchodě. Jako společník a jednatel působí v pěti firmách.

Ve firmě s politickým protivníkem

V jedné z nich – Break2win – se sešel s politickým protivníkem – šéfem hospodářského výboru Ivanem Pilným z ANO. Spojil je tenis, neboť firma se zabývá analýzou tenisových zápasů. „S politikou to nemá nic společného,“ řekl Právu Pilný na otázku, jak se sešli s Okamurou v jedné firmě, a přitom v parlamentu hlasují proti sobě.

„Jsme celkem vzato kamarádi, ale na politiku máme velmi často odlišný názor. Tenis jsem s ním nikdy nehrál. Vzniklo to tím, že jsem tam jednou jako investor přišel pro peníze. Proč se přidal Tomio, nevím. Asi se mu to líbilo. Já tenis hraju rád, na rozdíl od Tomia dost často, takže mě to zajímalo,“ dodal Pilný.

Sypou pronájmy nemovitostí

Mezi dosud veřejnosti přístupnými oznámeními za celý loňský rok senátorů přiznal nejvyšší příjmy litoměřický lékař Hassan Mezian (ČSSD), kterému především pronájmy nemovitostí vynesly zhruba 3,3 miliónu.

Přes 1,9 miliónu si loni přivydělala vedle politiky profesorka Eva Syková (za ČSSD) jako ředitelka Ústavu experimentální medicíny. Dalších 538 tisíc korun dostala jako plat na Lékařské fakultě UK. Kolem miliónu se pohybovaly vedlejší příjmy senátorů hejtmanů či jejich zástupců.

Stanislav Juránek (KDU-ČSL) jako náměstek na jižní Moravě získal odměnu 977 tisíc. Lubomír Franc (ČSSD) jako královéhradecký hejtman dostal 951 500 korun, středočeský exhejtman Josef Řihák (ČSSD) měl 1,2 miliónu. I starostování vynáší – např. starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř (ČSSD) obdržel loni 812 tisíc, teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) 793 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám