Hlavní obsah

Odboráři jsou skeptičtí k služebnímu zákonu, bojí se odlivu uchazečů o práci

Novinky, Václav Lang
Praha

Zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců na pondělním jednání tripartity podpořili přijetí zákona o státní službě s účinností k 1. lednu příštího roku. Sociální partneři vlády se ale obávají, zda přísná pravidla pro úředníky nebudou mít za následek odliv lidí ze státní správy a zda se podaří státní správu tímto zákonem odpolitizovat.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Premiér Bohusla Sobotka s předsedou ČMKOS Josefem Středulou

Článek

Ačkoli zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců na schůzi přijetí zákona podpořili, zcela se s ním neztotožňují. „Pořád ještě jsme poměrně skeptičtí,“ nadhodil šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

Odbory podle něj nejsou zcela přesvědčené, že se přijetím zákona odpolitizuje státní služba, jednak se obávají, aby se kvůli přísným podmínkám pro uchazeče o zaměstnání nestala práce ve státním sektoru „postrachem“ a nevyústila v odliv uchazečů o práci.

Větší atraktivita práce pro státní správu

„Obáváme se právě těch věcí, zda vůbec bude práce ve státní správě pod tímto zákonem atraktivní,“ řekl Středula.

Na depolitizaci tlačí také zaměstnavatelé. „Naší prioritou je odpolitizace státní správy,“ podotknul předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Vláda musí podle něho maximálně odpovědně rozhodovat o tom, kdo se stane generálním ředitelem státní služby.

Rovněž apeloval na zatraktivnění státní služby. „Měli bychom to připravit tak, aby to byla atraktivní práce zejména pro mladé lidi, aby přišli do státní správy,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám