Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání zpravodajce Pohůnka

– Praha • Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání zpravodajce Jana Pohůnka v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. České televizi to potvrdil Pohůnkův právník Michal Hráský. Podle soudu jeho jednání není trestným činem. Soud dále rozhodl, že činy zpravodajců Ondreje Páleníka a Milana Kovandy má řešit ministerstvo obrany. Žalobce se může proti rozhodnutí do tří dnů odvolat.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Bývalý zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek

Článek

Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár nechtěl rozhodnutí soudu komentovat s tím, že je jeho úřad zatím neobdržel, a nezná tedy jeho obsah. Z jeho slov ovšem vyplynulo, že právní moci jen tak nenabude.

„Pokud skutečně je pravdou, že bylo v neveřejném zasedání rozhodnuto o zastavení trestního stíhání, tak na sto procent můžu garantovat, že si proti tomu budeme podávat stížnost,“ uvedl. „Budeme proti tomu brojit všemi opravnými prostředky,“ dodal Komár.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obrana, nebo sledování? 

Spolu s někdejší ředitelkou premiérova sekretariátu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) byli stíháni i bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Páleník a Kovanda. Podle policie a státního zastupitelství ale sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala právě Nagyová.

Zpravodajci se hájili tím, že se nejednalo o sledování, ale obranu proti sledování. Tudíž prý nebylo třeba jinak nutné povolení ministra obrany. Zpravodajci tvrdili, že měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. Objevily se údajně informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Kauza Nagyové se kromě údajného zneužití vojenského zpravodajství ke sledování bývalé manželky expremiéra Petra Nečase týká například údajného uplácení poslanců a vynášení zpráv z Bezpečnostní informační služby.

Ministerstvo má posoudit kárné provinění

Advokát Kovandy Jiří Matzner Právu potvrdil, že soud ve svém usnesení z minulého pátku rozhodl o tom, že se mají skutky Kovandy a Páleníka postoupit ministerstvu obrany, aby rozhodlo, zda se zmínění muži kárně neprovinili. Trestný čin totiž podle závěru soudu nespáchali.

„Je tam možná stížnost státního zástupce. Takže uvidíme, jak se k tomu státní zastupitelství postaví,“ uvedl advokát.

„My jsme to navrhovali už v první fázi trestního stíhání. Že podle nás ‚intenzita‘, kterou nám státní zastupitelství kladlo za vinu, nedosahovala trestného činu, a pakliže by se něčeho měl dopustit, tak pak by to měl posuzovat nadřízený, to znamená v našem případě ministr obrany,“ doplnil Matzner.

Dotaz na možný požadavek odškodného je podle Matznera předčasný. Kovanda se však podle něho bude chtít vrátit do funkce šéfa vojenského zpravodajství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám