Hlavní obsah

Ukrajinec zraněný při bojích na Majdanu zemřel po dlouhém kómatu v olomoucké nemocnici

Právo, Jiří Růžička

Jeden ze zraněných z kyjevského Majdanu, třiapadesátiletý Jurij Sydorčuk, zemřel v sobotu v olomoucké vojenské nemocnici.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Na Majdanu se svého času bojovalo.

Článek

„Jurij Sydorčuk zemřel poté, co byl po převozu do České republiky čtyři měsíce v kómatu. Od začátku byly vyhlídky na zlepšení jeho zdravotního stavu velice špatné. Lékaři sdělili, že jeho zranění nebyla slučitelná se životem,“ řekla v neděli večer Právu druhá tajemnice ukrajinského velvyslanectví Julia Kločková.

Tajemnice dodala, že v Olomouci byl zraněný s vážným poraněním mozku ošetřován od  4. dubna, předtím byl v péči Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

„Okamžitě, jak to bude možné, nejspíše hned v pondělí, bude tělo zemřelého převezeno do Prahy a pak zpět do vlasti. O repatriaci bude postaráno v rámci programu MEDEVAC,“ uvedla tajemnice ukrajinského velvyslanectví.

Příbuzní jsou už v Česku

„Je to pro nás velice smutná událost. Vyjadřujeme hlubokou soustrast pozůstalým,“ dodala Julia Kločková. Manželka a dcera zemřelého jsou podle ní nyní v České republice.

Podle ukrajinských médií bydlel Sydorčuk v Kyjevě. Zraněn byl 20. února na Majdanu. O týden později měl být se skupinou dalších zraněných převezen k ošetření do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám