Hlavní obsah

Babiš chce za tři roky vyrovnaný rozpočet. Kalouskův návrh na šetření odmítl

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v Otázkách Václava Moravce v České televizi střetl s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Babiš zdůrazňoval, že státní dluh v poměru k HDP navzdory přetrvávajícím schodkům rozpočtu klesne o tři procentní body a v roce 2017 by chtěl mít vyrovnaný rozpočet.

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v OVMVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Konečně budeme investovat,” opakoval Babiš s tím, že by se měla rozběhnout stavba dálnic, důchodci a státní zaměstnanci dostanou přidáno a investice poputují i do dalších odvětví.

Kalousek označil způsob sestavování rozpočtu za „poněkud diletantský” a zpochybnil, že by Babiš mohl investovat několik desítek miliard, jak tvrdí. Zopakoval nabídku vládě, že bude podporovat její předložené rozpočty výměnou za bezvýhradné přijetí fiskálního paktu a snižování deficitu o 20 miliard korun ročně.

„My musíme investovat,” odmítl tuto tezi Babiš s tím, že podle jeho představ by mohl být vyrovnaný státní rozpočet v roce 2017. „K tomu směřujeme, takový je cíl,” dodal s tím, že plán počítá s výrazně vyšším výběrem daní. „Teď to není možné, co navrhujete, to bychom museli snížit státním zaměstnancům platy o polovinu,” oponoval zároveň Kalouskovi.

„Mně jde o tu domluvit stabilitu,” zopakoval exministr, podle něhož je jeho nabídka vzhledem k Babišově záměru vyrovnaného rozpočtu mírnější. Pokud by Babiš dosáhl vyrovnaného rozpočtu, Kalousek mu podle svých slov zatleská.

Oba politici se vedle odborných otázek kolem rozpočtu přeli zejména o prostor k vyjádření svých názorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám