Hlavní obsah

A kde je pacient? Ministerstvo a pražská záchranka se místo řešení problému hádají

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Spor ohledně odmítání pacientů pražskými nemocnicemi pokračuje. Pražská záchranná služba v pátek zareagovala na výroky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a obvinila jej ze zlehčování situace i šíření nepravdivých informací. Kritice neušel ani ředitel středočeské záchranky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se na čtvrteční tiskové konferenci pozastavuje nad odmítáním pacientů nemocnicemi.

Článek

„Bagatelizují a politizují problémy, popírají pravdu, zlehčují situaci a hledají zástupné argumenty, jako např. že bylo za více než dva měsíce odmítnuto 20 pacientů. I kdyby šlo jen o jednoho člověka s akutním vážným onemocněním, které ho ohrožuje na životě, jde v případě porušení zákona o vážnou situaci ve zdravotnictví,” argumentují pražští záchranáři.

Ministr Němeček ve čtvrtek oznámil zřízení komise, která by se měla problémem s odmítáním pacientů zabývat. [celá zpráva]

Týž den se však v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál podivil, jak může pražská záchranka fungovat se šesti lékaři, a vyzval její vedení k řešení situace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Schwarz

„Chtěl bych také vyzvat Zdravotnickou záchrannou službu hlavního města Prahy, aby řešila personální obsazení – má totiž ve svém stavu pouze šest lékařů, v posádkách jsou v drtivé většině střední zdravotničtí pracovníci, což je šokující,“ uvedl ministr.

Neříkáte pravdu, opravili ministra záchranáři

Reakce záchranářů na sebe nenechala dlouho čekat. „Ministr zdravotnictví uvedl, že se podivuje, jak může pražská záchranka fungovat pouze se šesti lékaři. Ve skutečnosti mu byla sdělena informace, že ZZS má šest lékařů v jedné směně,” upozornili ministra na nepravdu s tím, že v přepočtu na plné úvazky slouží na záchrance 30 lékařů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Ludvík

Obě strany sporu se obviňují z politizace problému. Podle pražských záchranářů nemocnice i ministerstvo problémy bagatelizují. Šéf motolské nemocnice Miroslav Ludvík naznačil, že za medializací je snaha ředitele záchranky Zdeňka Schwarze získat body v očích veřejnosti kvůli kandidatuře do Senátu. Ludvík sám je přitom kandidátem ČSSD na pražského primátora.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám