Hlavní obsah

Děti dostaly vysvědčení, začínají jim dvouměsíční prázdniny

Aktualizováno

Školáci v pátek dostali závěrečná vysvědčení a začínají pro ně dvouměsíční prázdniny. Leckde pojali předávání vysvědčení netradičně a například ve zlínské Základní škole Mikoláše Alše lovily děti vysvědčení z bazénu, v Liberci pak žáci dostali vysvědčení na ploše zimního stadiónu.

Prvňáčci ukončili svůj první školní rokVideo: Novinky

 
Článek

„V minulosti dětem dával vysvědčení klaun, Ferda Mravenec, předávalo se i na hvězdárně, snažím se dětem poslední den před prázdninami zpestřit," okomentovala letošní předání zlínská učitelka Jana Lorencová.

K předávání vysvědčení v bazénu ji přivedlo to, že děti z její 2. A letos absolvovaly plavecký výcvik. „Dětem se v bazénu moc líbilo, pokračovali jsme i na škole v přírodě. Pak jsme dostali nabídku z Nekky centra, že bychom si vysvědčení mohli tady rozdat, hned jsme po tom sáhli," řekla učitelka.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Jedna ze zlínských základních škol rozdala vysvědčení netradičním způsobem. Žáci si svá vysvědčení sami vylovili z bazénu.

Poslední den školního roku měli ozvláštněný také žáci dalších tříd této školy. Jedna třída ho pojala jako silvestrovskou párty, prvňáčkům předala vysvědčení postava v kostýmu klokana.

Hokejista motivoval následovníky

Žáci liberecké Základní školy U Škol, kam chodí i mladí hokejisté a krasobruslaři, dostali vysvědčení na hokejovém stadiónu. Učitelé rovněž vyhlásili nejlepší žáky a kolektivy, ceny jim předával i hokejový útočník libereckých Bílých Tygrů Tomáš Filippi, který tuto školu dva roky navštěvoval.

„Myslím, že pro děti i rodiče je to paráda. Nemusí sedět nikde ve školních lavicích, tady to je krásná aréna," uvedl 22letý hokejista.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Žáci prvních tříd ZŠ Londýnská v Praze dostali 27. června vysvědčení na palubě výletní lodi plující po Vltavě v centru metropole.

Hokejisté Liberce ceny při zakončení školního roku ZŠ U Školy předávají už několik let. „Mně to nic neudělá, když jim to udělá radost, tak proč ne," konstatoval Filippi. Sám si ještě dobře vybavuje, jak obdivoval hokejisty, když byl ve věku školáka. „Když jsem viděl kluky, co hrají za áčko, přál jsem si být jako oni a trochu se mi to povedlo," dodal.

Za dobré známky čekají děti výhody

Za dobré známky na vysvědčení chystá řada obchodníků pro děti slevy. Majitelé jedničky z prvouky, přírodovědy, přírodopisu nebo biologie mohou ušetřit například v pražské zoologické zahradě, kam budou mít v pátek vstup za symbolickou korunu.

V zájmu ochrany bezpečnosti školáků naplánovala zvláštní opatření pražská městská policie. Na hlídky u přechodů pro chodce v okolí škol vyčlenila 260 svých příslušníků. Chystá rovněž zvýšené kontroly, zda se v barech a restauracích nenalévá alkohol mladistvým. Nápor zažijí i tuzemské silnice, protože se lidé začnou vydávat na dovolenou.

Foto: David Taneček, ČTK

Školáci z malotřídky v Orlickém Záhoří v podhůří Orlických hor si převzal vysvědčení.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) školní rok zakončil na základní škole v Lounech, kde rozdával vysvědčení prvňáčkům.

Do lavic se znovu vrátí až 1. září. Se zvýšeným vytížením musí tradičně počítat Linka bezpečí, na niž se obracejí ratolesti obávající se nespokojenosti rodičů s vysvědčením.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysvědčení není důvodem k depresím

Na pátek 27. června připadl letos poslední školní den. Žáci a studenti si přinesou domů vysvědčení. A ačkoli by dětem i rodičům mělo být jasné, jaké známky se...

Výběr článků

Načítám