Hlavní obsah

Válkové už nehrozí stíhání za zlehčování nacistických zločinů

– Praha
Právo, Jiří Hardoš

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) se už nemusí bát, že by byla trestně stíhána za svůj výrok zlehčující události, které se odehrály za nacistické okupace v protektorátu Čechy a Morava.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková (ANO)

Článek

Šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha ve čtvrtek Právu sdělil, že trestní oznámení, která kvůli tomu na Válkovou mířila, byla koncem května odložena.

Válková v březnu vyvolala vlnu pobouření, když na otázku serveru Echo24 „Co si myslíte o odsunu německého obyvatelstva?“ odpověděla: „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“ Po následné kritice se za svá slova omluvila.

„Státní zástupce ve věci nespatřil naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu a vyrozuměl o tom dohromady čtyři podatele, kteří reagovali na rozhovor paní ministryně podáním trestního oznámení,“ uvedl Bláha.

Lidé, kteří trestní oznámení podali, podle něho mohou požádat o přezkum Městské státní zastupitelství v Praze. „Do dnešního dne jsme nedostali žádnou reakci od podatelů, kterým bylo naše vyrozumění zasláno,“ doplnil Bláha.

Znalce neoslovili

Na dotaz Práva, zda byl v případu vypracován znalecký posudek, jako se tomu děje například v kauze výroků komunistické poslankyně Marty Semelové, státní zástupce uvedl, že nikoli.

Válková si za svá slova vysloužila kritiku ze strany politiků.

Například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) její vyjádření označil za „krajně nešťastný a fakticky zcela mylný výrok“.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska šlo o urážku všech obětí nacistické okupace, podle místopředsedy ODS Jana Zahradila zase všech bojovníků proti fašismu. Válková v omluvné reakci sdělila, že svá slova neuvedla v celém kontextu.

„Pokud jde o výrok, že se ‚toho v protektorátu zas tolik nedělo‘, měla jsem na mysli porovnání se situací v jiných zemích, jakými byly například tehdejší Sovětský svaz nebo Polsko. Rozhodně tím nezpochybňuji utrpení a zločiny vůči obyvatelům protektorátu. To, co se v tomto období dělo, považuji samozřejmě za naprosto neomluvitelné,“ uvedla ministryně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám