Hlavní obsah

Nehádejte se na dovolené. V cizině může jít o zdraví i o život

Právo, Jindřich Ginter

Dovolená v cizině se zhruba pro každého desátého Čecha stává doslova partnerským peklem. Kromě předčasného ukončení pobytu nebo žádosti o jiný pokoj vedou rozepře na dovolených každoročně v extrémních případech až k vážným úrazům či dokonce úmrtím. Vyplývá to z průzkumu a poznatků ERV Evropské pojišťovny, jejichž závěry poskytla deníku Právo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nevratnou katastrofou skončila loňská dovolená pro pár středního věku z Čech v Řecku. Popíjeli alkohol až do rána. Ráno byla partnerka nalezena mrtvá po pádu z terasy.

„Okolnosti i svědectví nasvědčovaly tomu, že mezi partnery došlo v opilosti k prudké hádce, která mohla mít za následek pád ženy z terasy. Nepodařilo se však prokázat jakoukoli vinu partnera,“ říká stroze, bez dalších detailů s ohledem na citlivost případu, Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny, jejíž specialisté shodou okolností také prověřovali nezávadnost jídla v egyptském hotelu z kauzy Kramný.

Ze zkušeností pojišťovny vyplývá, že dochází i k pokusům o sebevraždu nebo jejich demonstracím, což už pak vyžaduje i asistenci psychologa. Nebo jiný pár se na dovolené v Bulharsku rozhádal a dívka ve vzteku odešla sama na diskotéku. Bohužel cestou domů ji přepadli dva mladíci a znásilnili ji.

Vysadil ji v pustině 

Loni v Tunisku zase jistý Čech svou manželku vysadil uprostřed pustiny. Mluvila mu do řízení, protože chtěla, aby v pronajatém autě jel pomaleji. Žena si musela přivolat taxi, což ji stálo přes tři a půl tisíce korun.

Podle psychologů se na dovolených v cizině, které bývají spojené i s určitým počátečním stresem z cestování a orientace v neznámém prostředí, může u lidí, kde už něco delší dobu neklape, uvolnit nahromaděné napětí. Něco jako když bouchne sopka.

„Jeli jsme do Chorvatska s manželkou, malými dětmi a ještě mým nejlepším kamarádem. Od počátku to bylo divné, pořád byla pryč, i večer. Nakonec se asi po týdnu provalilo, že oni dva už spolu nějaký čas tajně chodí, a když jsme se vrátili do Čech, odešla k němu definitivně. Po deseti letech manželství,“ vzpomíná na svoji nejhorší dovolenou v životě pětatřicetiletý Michal T. ze severních Čech. Obešlo se to „jen“ se šrámy na duši.

Místo sexu sklo v noze 

U jiných partnerských střetů ale dochází už i k vážným zraněním.

„Má bývalá žena je v tom, co chce, neústupná. Po třech letech soužití jsme druhý den pobytu v Chorvatsku šli do postele. Ona bez okolků vyžadovala noc snů. Byl jsem utahaný. A už to jelo, od výčitek přešla k pěstičkám. Vyskočil jsem z postele a ke vší smůle rovnou na skleničku položenou na zemi. Střep se mi zabodl do nohy,“ popisuje letní radovánky pětatřicetiletý Jiří T. z Prahy. Musela pro něho přijet sanitka, došlo na šití a řešení pojistné události. Není to vůbec ojedinělé.

„Asistenční služba dostala hlášení pojistné události zranění ve sprše v řeckém hotelu, které vyžadovalo lékařský zásah. Dívka si měla pádem ve sprchovém koutě rozrazit hlavu, takže jsme ji poslali do nemocnice na šití,“ vzpomíná Divoký z Evropské pojišťovny.

Hotelový personál však později vypověděl, že dívka se těsně před úrazem hlasitě hádala s partnerem, takže se spíše jednalo o partnerský fyzický konflikt. Kdyby se ho podařilo prokázat, pojišťovna by ošetření nezaplatila.

„Konflikt se ale nepodařilo prokázat, protože oba partneři pak tvrdili, že šlo o zranění ve sprše, aby neměli problémy s proplacením náhrad za lékařské ošetření. Celková částka za ošetření, pozorování a repatriaci dívky do České republiky se vyšplhala na 125 tisíc korun,“ dodal Divoký.

Reklama

Výběr článků

Načítám