Hlavní obsah

Sobotka volal Junckerovi a podpořil jeho kandidaturu na šéfa EK

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka volal ve čtvrtek dopoledne Jean-Claudovi Junckerovi, aby mu potvrdil podporu České republiky při výběru nového šéfa Evropské komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Ještě před oficiálním zahájením klíčového jednání Evropské rady jsem dnes telefonicky hovořil s favoritem volby předsedy Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Potvrdil jsem mu podporu České republiky pro jeho nominaci do čela komise,“ informoval Sobotka.

S Junckerem se po telefonu bavili i o prioritách České republiky pro příští Evropskou komisi. „Zopakoval jsem, že z pohledu České republiky jsou stěžejními cíli ekonomický růst, tvorba kvalitních pracovních míst, zvýšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu a rozumná energetická politika, která podporuje zaměstnanost a průmysl a umožňuje jednotlivým členským zemím rozhodovat o svém energetickém mixu, včetně využití jádra,“ popsal premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mimo to zmínil prý také požadavek České republiky na snížení byrokracie při čerpání evropských fondů.

Zároveň ho informoval o tom, že výběr českého kandidáta na eurokomisaře bude pokračovat v příštích týdnech. „Dohodli jsme se, že naše konzultace týkající se programu a možného personálního složení Evropské komise budou pokračovat v příštích týdnech,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám