Hlavní obsah

Grázlík, ale k vraždám ho dotlačili, říkají o údajném katovi ze Švábova gangu v jeho obci

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Ve Svojkovicích na Rokycansku není snad nikdo, kdo by v těchto dnech nesledoval soudní proces s údajnými sedmi členy tzv. Švábova gangu únosců, vyděračů a vrahů českých boháčů. Desítky let totiž tady žije rodina jednoho z obžalovaných, Petra Klementa (38), kterého státní zástupce, ale i někteří spoluobvinění označili za vykonavatele vražd. A právě tahle role popravčího rozdělila obec na dva tábory.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dům se zahradou ve Svojkovicích, který získal Klement od svých prarodičů a který záhy přepsal na spoluobviněného Libora Skopalíka.

Článek

Jedni jsou o vině Klementa přesvědčeni, druzí jej zase obhajují s tím, že to na něj hodili jeho kumpáni. Vedou se o tom vášnivé diskuse jak v místním krámku, tak i v hospodě u piva.

Petr je sice grázlík, který kšeftoval prakticky s čímkoliv, co vynášelo pořádné peníze. Aby někoho chladnokrevně zabil, tomu se nechce věřit.
obyvatelé obce

Podle spisu Klement vraždil dvakrát. Poprvé to mělo být v listopadu 2012 v arabské poušti, kde uneseného podnikatele údajně umlátil kamenem do hlavy.

Kšeftoval se vším

Druhého z poškozených prý zastřelil zezadu do hlavy na italsko-rakouských hranicích loni v březnu. U soudu tvrdil, že nic takového neudělal.

„Petr je sice grázlík, už se taky namočil do ledačehos. Měl ale pověst spíš podloudného obchodníka, který kšeftoval prakticky s čímkoliv, co vynášelo pořádné peníze. Aby někoho chladnokrevně zabil, tomu se nechce věřit. Hodili to na něj,“ myslí si ani ne polovina lidí, které Právo v obci oslovilo.

Většina se jich ale přiklání k variantě, že Klement vraždil, ale ne o své vlastní vůli. „Prostě ho k tomu přinutili jeho kumpáni. Dostal nůž na krk s tím, že když to neudělá, skončí pod drnem sám,“ shodli se.

Že je Klement v tomto výjimečném případu namočený, se už v obci ví od loňského dubna, kdy policie podezřelé zatkla a zveřejnila jejich fotky, aby se přihlásili případné další vydírané oběti. I když u portrétů chyběla jména, Klementův obličej poznali Svojkovičtí okamžitě. Už tehdy se zpráva šířila vesničkou s necelými čtyřmi stovkami obyvatel rychlostí blesku.

„Jenže se nevědělo, jakou v té partě plnil Petr úlohu. Teprve teď se u soudu odkrývají karty. Běhá mi z toho mráz po zádech,“ řekl asi 60letý muž. Klementův výslech před soudem z minulého čtvrtka znal nazpaměť. Věděl i to, jak se během výpovědi šklebil.

Pašoval hašiš

„Četl jsem to na internetu a večer sledoval v televizních zprávách. Jsem samozřejmě zvědavý, jak to celé dopadne. Takových je nás tady většina,“ dodal. Starosta obce Petr Mudra nechtěl celou věc příliš rozebírat. „Já se o tom s nikým nebavím, takže ani nevím, co si o tom lidé myslí,“ uvedl Mudra.

Petr Klement bydlel ve Svojkovicích odmalička, po vyučení se odstěhoval do severních Čech.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Petr Klement

V roce 2004 ho soud poslal do vězení na 11,5 roku za zorganizování převozu téměř 300 kg hašiše ze Sýrie do Nizozemska. Po sedmi letech byl podmíněně propuštěn na svobodu.

Vrátil se do Svojkovic a rodiče ho vzali na milost. Nechali mu parcelu po prarodičích, kde chtěl postavit nový dům.

V červenci 2012 vydal stavební úřad rozhodnutí o umístění stavby. Podle údajů z katastru nemovitostí ale Klement záhy převedl pozemek na Libora Skopalíka, který je rovněž mezi obžalovanými. Proč to udělal, není jasné.

Právu se podařilo vypátrat také Klementovu manželku, se kterou má malé dítě. Ženu si pod svá křídla vzali právě Klementovi rodiče. „Nemám vám co říci,“ odmítla drobná černovláska jakýkoli rozhovor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám