Hlavní obsah

Jízda po dálnici D1 se po začátku prázdnin ještě více zkomplikuje

Novinky, Barbora Klocová

Řidičům se jízda o prázdninách na dálnici D1 neusnadní, naopak na ně čeká několik nových omezení a uzavírek, které začnou od druhého červencového týdne. Začátek prázdnin by ale měl být bez větších komplikací, jak slíbil ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kubiš.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Současná omezení na D1

Článek

Úsek mezi Chodovem a Průhonicemi (první až pátý kilometr dálnice) budou silničáři opravovat v druhém týdnu v červenci. Účelem je oprava povrchů a měla by být dokončena v říjnu. Doprava bude svedena ze tří do dvou pruhů v každém směru, ale řidiči mohou zvolit objízdnou trasu po pražském okruhu ke Strakonické ulici.

O víkendu v noci z 12. na 13. července se doprava na D1 zastaví úplně. Půjde o tři až čtyři uzavírky po dobu třiceti minut na úseku mezi Šternovem a Psáři na čtyřicátém třetím a čtyřicátém osmém kilometru. Silničáři budou usazovat nosníky nových mostů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na přelomu července a srpna pak čeká na řidiče uzavření poloviny dálnice, a tím převedení dopravy do jednoho pruhu v každém směru. Omezení se týkají tří úseků – Šternov–Psáře, Loket–Hořice a Větrný Jeníkov–Jihlava. Podle Kubiše se ale může harmonogram přestavby ještě doladit.

Současné omezení

Zhruba mezi 41. a 49. kilometrem ve směru na Brno je provoz převeden do protisměru. S omezením se počítá do konce července. Řidiči mohou nadále využívat všechny sjezdy a nájezdy v úseku.

Po patnácti kilometrech čeká na řidiče týž scénář mezi 65. a 76. kilometrem. Z města Loket (exit 66) není umožněn nájezd na dálnici ve směru na Brno. Přístupný není ani sjezd z dálnice ve směru Praha–Hořice (exit 75). K dispozici jsou objízdné trasy. Opravy mají trvat do konce října.

Do protisměru se doprava opět převede mezi 104. a 113. kilometrem. U Jihlavy je uzavřen výjezd i nájezd na Brno (exit 112). I tam by měla omezení zůstat do konce října.

Mezi 133. a 134. kilometrem je do 31. října zúžená silnice na dva jízdní pruhy. Silničáři tam pracují na údržbě mostu. Sjezd na Měřín (134. kilometr) je otevřen pouze ve směru na Brno. V opačném směru je k dispozici objízdná trasa přes exit 141 na Velké Meziříčí.

Levý jízdní pruh je uzavřen mezi 153. a 163. kilometrem. S omezením by měli řidiči počítat do 29. června do šesti hodin odpoledne. Sjezd na Lhotku a Velkou Bíteš je zachován v obou směrech. Nájezd na dálnici je podle webu dopravniinfo.cz v těchto místech také bez problémů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Oprava dálnice D1 u Velké Bíteše

Na začátku prázdnin by měla být jízda na dálnici plynulejší

Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha silničáři s počátkem prázdnin omezí opravy a údržby na hlavních silničních tazích. Za prioritu označil plynulost provozu na dálnici D1.

„Nemělo by docházet k žádným kolapsům z důvodu běžné úpravy,“ potvrdil v úterý na tiskové konferenci jeho slova Kubiš. Počítá se také s posílením policejních hlídek a odtahových vozidel.

Dálnice mezi Prahou a Brnem je v Česku vůbec nejstarší. Opravy začaly loni na jaře a jejich cílem je mimo jiné oprava vozovky, rozšíření silnice z 26,5 na 28 metrů, zvětšení a zpevnění krajnice nebo přistavění dálničních mostů a nadjezdů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám