Hlavní obsah

Jourová připravila regulaci cestovních kanceláří, chce chránit turisty

Právo, Jan Martinek

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) předložila novelu zákona, která zásadním způsobem mění podnikání v cestovním ruchu. Norma, která by měla začít platit od příštího roku, zavede cestovním kancelářím povinnost pojistit se před případným krachem a informovat klienty o své ekonomické situaci. Ministerstvo pro místní rozvoj může nově cestovní kanceláře pokutovat, nebo i zavřít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Článek

„Zákon výrazně posílí ochranu spotřebitelů, v tomto případě turistů. Cestovní kanceláře jim budou muset poskytnout lepší informace o tom, jaká společnost je bude dopravovat, jaká je jejich ekonomická kondice a jaká jsou rizika, že zůstanou trčet někde v zahraničí,“ uvedla Jourová na středeční tiskové konferenci.

Ministerstvo pak může cestovním kancelářím udělit za pochybení pokutu ve výši 100 až 500 tisíc korun. Cestovní kanceláře budou muset zahrnout poukazy na zájezd do povinného pojištění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nepojištěná cestovka nemůže podnikat, bez pojištění nebude moci vyvézt ani jediného člověka,“ uvedla ministryně.

Ministerstvo diskutovalo o novele i s Asociací cestovních kanceláří, která se obává, že norma může být pro malé cestovní kanceláře likvidační. „Ano, jsme si vědomi toho, že pro menší cestovky to může být riziko,“ řekla Jourová s tím, že zákon by měl ale solidní poskytovatele služeb v turismu chránit. „Každoroční krachy cestovních kanceláří a obrázky turistů spících na letištích v cizích zemích přece poškozují jejich byznys,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám