Hlavní obsah

Garanci bezpečnosti máme díky NATO a EU, připomněl Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman na pietním shromáždění k uctění památky padlých v 1. světové válce uvedl, že by se mělo jednat o slavnost smíření. Připomněl, že mír není samozřejmost a i dnes je o něj třeba bojovat. Zeman to prohlásil při ceremonii na pražském Vítkově, která se uskutečnila ke 100. výročí začátku světového konfliktu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem na slavnostním shromáždění při příležitosti 100. výročí zahájení první světové války a uctění památky padlých vojáků.

Článek

Prezident hovořil jak o historických souvislostech konfliktu, o němž po jeho skončení nikdo nevěřil, že by se mohl opakovat, i o současnosti, která je poznamenána napětím na Ukrajině, konfliktem v Iráku i přetrvávajícími problémy například v Afghánistánu.

Miloš Zeman připomněl, že politika usmiřování po první světové válce paradoxně napomohla ještě horšímu konfliktu. Právě po skončení války pak vznikla i trojice diktatur, které poznamenaly svět na dlouhou dobu dopředu – komunistické v Rusku, fašistické v Itálii a nacistické v Německu.

Svoboda a mír nejsou samozřejmost

Slabost tehdejších mezinárodních institucí dal Zeman do kontrastu s pozdějšími strukturami, které po druhé světové válce pomohly zabránit dalšímu konfliktu. Vyzdvihl především integraci Evropy a roli Evropské unie.

Prezident neopomněl připomenout svou hrdost na české vojáky, kteří v zahraničních misích v Afghánistánu i jinde bojují za svobodu.

„I za mír i za svobodu se musí trvale bojovat,” zdůraznil a dodal, že vedle diplomatických a ekonomických sil nezbývá někdy než použít také vojenskou sílu. ČR by proto měla dbát svých závazků k NATO i EU, neboť obě instituce nám podle něj zajišťují bezpečnost.

„Pokoj všem padlým, mír na zemi všem lidem dobré vůle,” zakončil prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám