Hlavní obsah

Číňané by se mohli jezdit léčit do ČR, děti do lázní, plánuje ministr

Do českých lázní by se měly jezdit léčit čínské děti. Odborná centra by pak měla přivítat čínské pacienty. V pondělí to uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který se vrátil z pracovní návštěvy Číny. Náklady na léčbu by hradila čínská strana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Českým lázním by to podle něj přivedlo pacienty, tím i podporu zaměstnanosti v oboru, který v minulých letech citelně zasáhlo omezení diagnóz, a tím pacientů léčených na náklady zdravotního pojištění.

"Hovořili jsme především o možnostech, že čínské děti, které jsou vystaveny velmi špatnému ovzduší v Pekingu a dalších městech, by využily klimatické možnosti českých lázní. A že bychom nastartovali projekt, který trochu připomíná, co v našich zamořených oblastech bylo, jakési školy v přírodě, že by na měsíc přijely skupiny čínských dětí do českých lázní, zde by se podrobily léčbě a měly zajištěnou i výuku," upřesnil Němeček výstup z jednání s čínskou ministryní zdravotnictví.

Mluvilo se podle něj i o tom, že by čínští pacienti byli ošetřování ve specializovaných centrech v ČR. "Domluvili jsme se, že na to ustavíme speciální pracovní skupinu, která připraví konkrétní možnosti, termíny, data a finanční řešení," řekl.

Podle ministrova vyjádření se mu podařilo dojednat, že profesoři čínské medicíny budou působit v královéhradecké fakultní nemocnici. Výhledově by se do Česka také mohly dovážet levnější generické léky z Číny a naopak.

Šance na rozvoj obchodu

Na čínské cestě doprovázeli Němečka také zástupci firem. Zúčastnil se tak otevření největší české zdravotnické investice v Číně, laboratoří biotechnologické firmy Sotio, která tak urychlí klinické zkoušky přípravků proti rakovině. Obchodní jednání vedla i česká firma Linet, která vyrábí nemocniční lůžka. Její zástupce podepsal s čínskou firmou rámcovou dohodu, ta otevírá dveře ke kontraktu až za miliardu korun ročně.

Obchodování s léky se při této cestě podle Němečka neřešilo. V delegaci byl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, který potvrdil, že možnost zde je, nutné ale je zajistit kvalitu léků. "Pokud čínské firmy budou mít zájem, a deklarovaly už, že ho mají, jsme připraveni být průvodcem, který jim umožní procedury absolvovat bez zbytečné administrativní zátěže," shrnul Němeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám