Hlavní obsah

Poslanci pomohli ústavním soudcům k vyšším platům fintou

– Praha
Novinky, Václav Lang

Platy ústavních soudců v brzké době vzrostou, pokud Senát a prezident odsouhlasí novelu zákona o soudech a soudcích, kterou v pátek schválila Sněmovna. Novela by měla vyřešit současnou situaci, kdy mají ústavní soudci menší plat než soudci obecních soudů.

Foto: Miroslav Sova

Budova Ústavního soudu v Brně. Ilustrační foto

Článek

Ke zvýšení platů ústavních soudců si ale museli poslanci pomoci fintou. Navrhli totiž přesunout jejich mzdy z kategorie ústavních činitelů do kategorie soudců, čímž jejích platy stoupnou.

Norma by podle ČTK zvýšila hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami z částky 169 300 na 211 tisíc korun. Místopředseda by pobíral 181 900 místo 146 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122 200 na 152 300 korun. Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní berou i s náhradami 194 200 korun, místopředsedové 165 900 korun.

„Návrh má za cíl navázat platy ústavních soudců na soudce, to znamená vyjmout je z kategorie ústavních činitelů, což by do budoucna znamenalo, že pokud politici mají platy zmrazené, tak by se to netýkalo ústavních soudců,“ komentoval už dříve pro Novinky předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc.

V pátek pro tuto variantu hlasovalo 97 poslanců z přítomných 101.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám