Hlavní obsah

Češi mají v Evropské komisi zájem o dopravu, průmysl či výzkum

• Aktualizováno

Budoucí český eurokomisař by měl mít v kompetenci oblast dopravy, průmyslu a podnikání či výzkumu a inovací. V úvahu připadají rovněž oblasti energetiky a vnitřního trhu, jejichž získání však není příliš pravděpodobné. Uvedla to ČTK s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním koaličních stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Již na konci příštího týdne se v Bruselu sejdou premiéři a prezidenti zemí EU a je dobře možné, že se i přes dosavadní odpor Londýna a Budapešti shodnou na podpoře kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera na šéfa Evropské komise. Toho by pak již v polovině července mohl zvolit europarlament. V té době už by mělo mít i Česko jasno.

Pravděpodobně vybere jednoho kandidáta a pro něj jednu až tři preferované oblasti. Konkrétně se k nim zatím koaliční činitelé oficiálně nevyjádřili, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale již dříve uvedl, že ve hře je zhruba pět ekonomicky zaměřených kompetencí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uvažovaná jména mohou spadnout pod stůl

Trojice koaličních stran zatím navrhovala rozdílné kandidáty na eurokomisaře - ČSSD bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Podle některých zdrojů blízkých vyjednávání se ale už víceméně počítá s tím, že se eurokomisařem nestane nikdo z nich. Příští středu by tak koaliční rada už mohla jednat i o dalších jménech.

Česká republika má podle Sobotky zájem na rychlé unijní dohodě na novém šéfovi komise, a je proto připravena podpořit kandidáta evropských lidovců Junckera. O prioritách příští komise bude ministerský předseda v sobotu jednat v Paříži s tamním socialistickým prezidentem Françoisem Hollandem a levicovými šéfy vlád Rakouska, Slovenska, Belgie, Dánska, Itálie a Rumunska.

Šéfa komise volí europarlament nadpoloviční většinou na základě návrhu premiérů a prezidentů států EU, kteří rozhodují většinou kvalifikovanou a s "přihlédnutím k výsledkům voleb".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám