Hlavní obsah

Hnutí Pro Prahu k sobě přetahuje bývalé tváře ODS

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídři nově vzniklého hnutí Pro Prahu, Zbyněk Passer a Petra Venturová, s novináři pohovořili o svých ambicích zasáhnout do podzimních komunálních voleb do pražského zastupitelstva. Oba, jako dlouholeté starosty menších pražských částí, trápí především odtrženost pražského magistrátu a menších městských částí. Praze by prý dokázali ušetřit pět až sedm miliard ročně. Chtějí také rozbít korupční model, který se podle nich na magistrátu utvořil za primátora ODS Pavla Béma.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Tváře nového hnutí Pro Prahu − (zleva) právník Karel Fischer, starostka Šeberova Petra Venturová a starosta Kolodějů Zbyněk Passer.

Článek

Vůči ODS, která v Praze nepřetržitě vládla od revoluce až do roku 2013, se představitelé hnutí Pro Prahu vymezili. „ODS je jako auto, které stojí na magistrále a blokuje ji, jeho pasažéři do něj zvenku kopou a dohadují se, jestli ho rovnou shodí ze skály, nebo ještě dají do servisu,“ vyjádřil se Passer.

S několika představiteli ODS ale počítají, že by je přetáhli na svoji kandidátku. Domluveni jsou například se starostou Kbel Pavlem Žďárským, bývalým členem ODS, a s Janem Koukalem, který pražskou radnici v dresu ODS vedl v letech 1993-1998. „Pan Koukal měl velký tah na branku. Většinu projektů, které po něm realizoval Pavel Bém, vymyslel on,“ řekl Passer.

Partnerem by mohlo být ANO

Jeho hnutí by rádo zlákalo i současného starostu Prahy 7 za ODS Marka Ječménka. „Pan Ječmének má sice negativní mediální obraz, ale Praha 7 pod jeho vedením funguje. Jeho kandidaturu zatím zvažujeme, nicméně je jediným starostou větší městské části, se kterým se vůbec jsme ochotni bavit,“ řekl Passer.

Přirozeným koaličním partnerem by pro ně bylo hnutí ANO. „Spojuje nás touha po změně. Pravda ale je, že v tuto chvíli vůbec nevíme, kdo vlastně ANO v Praze reprezentuje,“ shodli se Passer s Venturovou.

Passer si připouští, že nebude snadné rozptýlit pochybnosti, že se v případě hnutí jedná o byznysový projekt: jeho bratr Radim, významný pražský developer, totiž hnutí Pro Prahu financuje. „Takové zvěsti se budou říkat vždycky, ale za nás mluví konkrétní výsledky práce v komunálu. Já osobně jsem do toho dal víc peněz, než bratr, tak nevím, proč bych ho měl poslouchat,“ řekl Passer, který je šestnáct let starostou Suchdola.

Za hnutí Pro Prahu bude v Uhříněvsi kandidovat i známá zpěvačka předrevoluční éry Heidi Janků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám