Hlavní obsah

Senát navrhuje Zemanovi vyznamenat kambodžského krále i fotbalistu Nedvěda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kambodžský král Norodom Sihamoni, cestovatel Miroslav Zikmund, fotbalista Pavel Nedvěd nebo imunoložka Blanka Říhová patří mezi 38 osobností, které ve čtvrtek Senát navrhl na státní vyznamenání. V seznamu nominovaných jsou tradičně převážně váleční veteráni a vědci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kambodžský král Norodom Sihamoni na archivním snímku

Článek

Mezi navrhovanými se ale také například objevil režisér a dramatik Ladislav Smoček nebo někdejší ministryně zdravotnictví a současná senátorka ČSSD Milada Emmerová, která letos v listopadu oslaví sedmdesátiny.

Mnozí z kandidátů byli navrženi opakovaně. Platí to pro předsedkyni České imunologické společnosti Říhovou, historičku Zdeňku Hledíkovou, badatele v oblasti výzkumu rakoviny Jiřího Barteka nebo Kosovana Gjona Perdedaje.

V září roku 2000 se v Praze zastal ženy, kterou napadl dosud nedopadený zloděj. Ten pak na nominovaného zaútočil s nožem a způsobil jeho ochrnutí.

Mezi nominované patří někdejší komunistický politik Evžen Plocek, který se v dubnu 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, nebo vězeň komunistického režimu Miloslav Růžička.

Kambodžský král čestným občanem Prahy

Z vědců byli navrženi odbornice v oblasti neurosvalových onemocnění Miluše Havlová, která sama trpí tímto onemocněním, neurofyziologové Josef Syka a František Vyskočil, lingvista František Čermák, matematik Josef Kubát nebo expert na družicové navigační systémy František Vejražka.

Nominaci získali také předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše Věra Olivová a někdejší manažer mladoboleslavské automobilky Ludvík Kalma.

Sihamoni, který na kambodžský trůn usedl před deseti lety, patří mezi šest kandidátů, které senátoři navrhli na Řád bílého lva. Připomněli, že Sihamoni žil a studoval v letech 1967 až 1975 v Praze, získal čestný doktorát na pražské AMU a jako jediný král obdržel také čestné občanství Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám