Hlavní obsah

Nedám pokoj! Poslanci znovu řešili případ českých dětí v Norsku

Novinky, jas

Případ dvojice českých dětí, které byly norskými úřady odebrány rodičům a nyní se nacházejí v ústavní péči, znovu zaměstnal Sněmovnu. V rámci čtvrtečních interpelací se s opozičními poslanci střetl ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslava Jermanová, Jan Hamáček a Vojtěch Filip v lavici pro vedení Sněmovny.

Článek

Na postup české vlády se při interpelacích dotazovala poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, které se ministr marně snažil vysvětlit, že česká strana není s to ovlivnit rozhodování norské justice a může toliko jednat s norskými partnery a poukazovat na nekonformní situaci, v níž se děti i rodiče ocitli.

„Nedám pokoj, dokud nedosáhnu svého,” varovala poslankyně, která se případem v posledních měsících intenzivně zabývá. Dienstbier připomněl, že premiér Sobotka poslancům slíbil poskytnout informace a poukázal na to, že případ řeší i ministr zahraničí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dvojice dětí v Norsku
Norské úřady odebraly českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy, že jsou děti pohlavně zneužívány. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině. Matka může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách.
zdroj: ČTK

Debata se postupem času změnila v politické soupeření, v němž byl ministr obviňován z nečinnosti a zbytečnosti svého úřadu, zatímco Dienstbier pravici připomínal zákonná omezení i několik let nečinnosti v době, kdy byla u moci pravicová vláda.

S povděkem naopak poslanci přijali slova šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který slíbil, že seznámí se situací šéfa norského parlamentu a upozorní jej, že česká strana věnuje případu značnou pozornost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám