Hlavní obsah

Sobotka si se Zemanem notovali, shodli se i na navýšení rozpočtu na obranu

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka se ve středu večer sešel na jedné z pravidelných schůzek s prezidentem Milošem Zemanem. Oba státníci si potvrdili společné priority v oblasti rozpočtu a hospodářských cílů. Podle Sobotky si také pochválili dobře fungující spolupráci mezi prezidentem a vládou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka ČSSD na brífinku po jednání s prezidentem Zemanem na Pražském Hradě

Článek

Jedním z témat schůzky byla zahraniční politika, státníci si podle Sobotky pochvalovali dobrou koordinaci mezi vládou a prezidentem.

Co se týče peprných výroků na adresu islámu, kvůli kterým byl prezident v poslední době kritizován, nechtěl se Sobotka příliš vyjadřovat. „Máme zájem na tom, abychom rozvíjeli ekonomickou diplomacii vůči arabským zemím, abychom ji rozvíjeli i vůči Izraeli. Vážím si toho, že má Česká republika tradičně dobré vztahy jak s Izraelem, tak i s arabskými zeměmi, a byl bych rád, kdyby v této politice Česká republika mohla pokračovat,“ naznačil Sobotka.

Na dotaz, zda by některé Zemanovy výroky mohly znamenat ohrožení těchto dobrých vztahů, nechtěl odpovídat. „Pan prezident má svůj mandát, má svou politickou pozici a já teď nebudu pronášet žádné silné výroky, které se týkají názoru pana prezidenta. Pro mě je důležité, že jsme schopni ve spolupráci s ministrem zahraničí a prezidentem republiky dosáhnout koordinace naší zahraniční politiky,“ uvedl.

Do července na vládě

Se Zemanem se prý shodli také na navýšení rozpočtu na obranu. „Cílem je, aby rozpočet ministerstva obrany činil minimálně 43,5 miliardy korun,“ uvedl.

Notovali si také v podpoře investic, exportu a zaměstnanosti. „Dohodli jsme se na tom, že je klíčové, abychom podpořili hospodářský růst naší země,“ informoval Sobotka.

O rozpočtu i situaci na ministerstvu spravedlnosti se prý bavili jen okrajově. Potvrdili si také, že do konce července navštíví prezident jednání vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám