Hlavní obsah

Politici si připomněli hrdinný boj parašutistů v roce 1942

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, veteráni a pamětníci si ve středu v pražském chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici připomněli hrdinný boj parašutistů. Ti padli v kryptě kostela, kde se skrývali po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při pietním aktu před chrámem.

Článek

Vzpomínková akce se poblíž Karlova náměstí koná každý rok. Politici, vojáci a zástupci mnoha spolků položili desítky věnců u pamětní desky, která je umístěna u okénka do krypty, v níž se výsadkáři skrývali. V chrámu následovala bohoslužba za zemřelé. A to jak za mrtvé parašutisty, tak i za všechny oběti heydrichiády, tedy teroru rozpoutaného nacisty po atentátu na Heydricha. Jeho součástí bylo vyhlazení středočeské obce Lidice.

„Ti parašutisti si byli vědomi, že existují vyšší hodnoty, než je lidský život, který je možno obětovat i pro tyto hodnoty," poznamenal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zase vyzdvihl, že výsadkáři věděli, že budou vysazeni do akce, kde byla šance na přežití možná jedno procento.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pietní vzpomínka na sedm československých parašutistů, kteří padli před 72 lety v kryptě pravoslavného kostela.

Na pietu přišlo několik válečných veteránů z druhé světové války. Mezi nimi i Viktor Velemín, který se účastnil například bojů u Tobrúku nebo osvobozování západní Evropy. „Včera (v úterý) jsem se potkal s kamarády u odhalování pomníku lva. Dnes je tu doufám také potkám," řekl.

Teror a vyhlazení Lidic

Mladí vojáci ze skupiny Anthropoid Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili 27. května v kobyliské zatáčce na nejvyššího představitele německé moci v protektorátu Reinharda Heydricha. „Kata českého národa”, jak byl Heydrich označován, se jim podařilo těžce zranit. Na následky poranění o několik dnů později v nemocnici zemřel.

Parašutisté se před německými úřady skrývali tři týdny. Jejich poslední skrýší se stala právě krypta pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje. Úkryt zde nalezli společně s dalšími pěti československými parašutisty. Po několikahodinovém boji s německou přesilou část z nich padla, někteří spáchali v bezvýchodné situaci sebevraždu. Těžce zraněný Kubiš zemřel při převozu do nemocnice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Po atentátu na nacistického pohlavára bylo vyhlášeno stanné právo a začaly masové popravy. Teror následných týdnů nepřežily tisíce lidí. Atentát i perzekuce vzbudily celosvětový ohlas, symbolem se stalo především vyhlazení Lidic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám