Hlavní obsah

Na západě Čech pomrzly brambory

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomrzlé brambory a kytičky na záhoncích před domy – pondělní ráno bylo na západě Čech mrazivé. „Pomrzlou bramborovou nať mohu tak leda usušit a použít jako přísadu do tabáku,“ ironicky popisoval situaci po ranních mrazících klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

V Krušných horách byly teploty v noci na pondělí několik tupňů pod nulou.

Článek

Ve dvou metrech totiž Kovařík v pondělí ráno naměřil dvě desetiny stupně pod bodem mrazu a při zemi dokonce minus 2,7 stupně.

Ještě větší mrazy naměřil na Jelení mezi Přebuzí a Novými Hamry, kde rtuť teploměru klesla ve dvou metrech nad zemí na minus 3,5 stupně a při zemi dokonce na minus 5,5 stupně. „To je minimálně pětileté minimum,“ komentoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příčinou tak nízkých teplot je podle něj proudění studeného vzduchu. „Navíc se v pondělí vyjasnilo,“ dodal a připomněl, že mrazy přišly bezprostředně po dnech, kdy teploty dosahovaly opačných extrémů přes 32 stupně nad nulou. „V následujících dnech by se již ale mrazíky neměly opakovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám