Hlavní obsah

Dvacet tisíc lidí v růžovém pochodovalo proti rakovině prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na 20 000 lidí v růžovém a s růžovými balonky nad hlavami vyšlo v poledne ze Staroměstského náměstí na pětikilometrový pochod proti rakovině prsu pod heslem Před rakovinou se neschováš. Převažovaly ženy v růžových tričkách, přišlo ale i hodně mužů v šedých tričkách s růžovou vsadkou. V růžovém byly i děti v kočárcích a růžový šáteček na krku měli i někteří z pochodujících psů. Nákupem triček lidé přispěli na preventivní činnost, projekty pro pacientky a vyhodnocování screeningových dat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tisíce lidí podpořily pochod proti rakovině prsu s heslem: "Před rakovinou prsu se neschováš".

Článek

"V rodině jsme měli rakovinu, jak rakovinu prsu, tak rakovinu jinou, proto jsme přišli podpořit nadaci, která je proti rakovině," řekl před startem pochodu muž, který i s manželkou a dcerou přijel ze středních Čech, všichni v tričkách, jež jsou symbolem pochodu.

Také mladá žena bez vlasů po chemoterapii a s šerpou přes rameno s nápisem Život je boj, která šla v průvodu, byla pro přítomné mementem, že rakovina může postihnout člověka v každém věku.

Prevence odhalí zhoubnou nemoc v samém počátku, kdy se dá vyléčit. Na prevenci rakoviny prsu chodí ale jen polovina českých žen. Zdravotní pojišťovny proto spustily letos projekt cíleného zvaní a účast začala stoupat.

Rakovinu prsu lékaři v ČR ročně zjistí až u 7000 žen a 2000 na ni zemřou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Průvod strartoval ze Staroměstského náměstí.

Pochod podpořily i známé tváře

Růžové pochody proti rakovině prsu se konají v těchto dnech v šesti desítkách zemí. V čele pražského pochodu šly ambasadorky, známé tváře showbyznysu. Spolu s nimi i herecká legenda Jiřina Bohdalová. Na dotaz, proč se pochodu účastní, řekla: "No to je otázka. Jako všechny ženy, které musejí držet pohromadě."

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V čele průvodu šly jeho ambasadorky, herečky Kateřina Brožová, Jiřina Bohdalová a Simona Stašová.

Ambasadorka Kateřina Brožová, která přivedla i svou dvanáctiletou dceru, řekla, že považuje za svoji krásnou povinnost akci podpořit. "Myslím si, že se to týká absolutně každého z nás. Chci podpořit tuto velkou energii, která se tady dnes sešla," řekla. Potvrdila, že k prevenci vede i svoji dceru.

Na pochod do Prahy přijeli lidé z celé republiky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prahou prošel 14. června už čtrnáctý pochod proti rakovině prsu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Akce se zúčastnily tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám