Hlavní obsah

Mluvíte jak mimozemšťan, dozvěděl se Babiš ve Sněmovně

Novinky, jas

Sněmovní debata o návrhu státního závěrečného účtu za loňský rok se zvrhla v přestřelku opozice s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten byl po svém projevu označen za mimozemšťana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš si vzal slovo po místopředsedovi TOP 09  a bývalém ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. „Těžko se tady argumentuje, když tady někdo permanentně demagogicky lže,” zareagoval Babiš na Kalouskovo znepokojení nad zvyšováním strukturálního deficitu rozpočtu.

„Jsem taky pravičák, nechápu, proč jste zvyšovali daně,” pozastavoval se ministr nad kroky bývalé vlády. „Dvacet čtyři let po revoluci tady nemáme ani podělanou D1, kterou otevíral (Lubomír) Štrougal (tehdejší premiér; pozn. aut.),” zopakoval Babiš kritiku výstavby dopravní infrastruktury.

„Vy tady mluvíte opravdu jako mimozemšťan,” dočkal se Babiš zhodnocení svého vystoupení od Michala Kučery (TOP 09).

Objevily se znovu i výtky k ministrově češtině. „Díky Kortemu jsem dostal papír, že mám češtinu za C2,” připomněl Babiš požadavek poslance TOP 09, který žádal, aby byly ministrovy projevy překládány do češtiny.

Kalousek znovu navrhl vládě, že podpoří-li fiskální kompakt bez výjimek a zaváže se tím snižovat strukturální deficit, může počítat i s hlasy TOP 09. Zároveň varoval, že pokud se nebude deficit snižovat, bude k tomu ČR jednoho dne donucena mezinárodními institucemi a daleko radikálněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám