Hlavní obsah

Čechům v Norsku odebrali děti a drží je v ústavech. Zjistím, kdo případ zanedbal, slíbil Sobotka

Novinky, jas

Případ dvojice dětí, která byla v roce 2011 v Norsku odebrána českému páru, zaměstnal během čtvrtečních interpelací hned několik ministrů i premiéra. Poslankyni TOP 09 Jitku Chalánkovou zajímalo, jak se české úřady případu věnují a zda má česká strana snahu se o děti postarat. Předseda vlády slíbil podat zprávu o případu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

„Českým občanům, kteří dlouhodobě žijí v Norsku, ale nikdy se nestali norskými občany, byly odebrány obě malé děti, údajně kvůli pohlavnímu zneužívání. Pohlavní zneužívání nebylo nikdy prokázáno. Naopak, vše nasvědčuje tomu, že šlo o vykonstruované udání zaměstnanců místní mateřské školky s jasným cílem rodiče poškodit či se jim snad dokonce pomstít za upozorňování na laxní přístup zaměstnanců školky při péči o děti,“ uvedla v jedné z interpelací Chalánková s poukazem na to, že děti nejsou společně, neboť se nenašli vhodní pěstouni.

Pozastavila se rovněž nad postupem českých orgánů, které přijaly rozhodnutí norských orgánů a nepokusily se zastat svých občanů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Norská sociální služba Barnevern podle časopisu Týden odebrala Češce Evě Michálkové dva syny v roce 2011 kvůli podezření, že je její manžel pohlavně zneužil. V případu ale nepadlo žádné obvinění a policie jej odložila pro nedostatek důkazů. Přestože se navíc Michálková s mužem rozvedla, děti zpět nedostala s poukazem, že je údajně nepřiměřeně fyzicky trestala.

Zjistím, co se dělo, slíbil premiér

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) poslankyni připomněla, že případ stále není uzavřen a ona sama se s ním setkala teprve před několika týdny.

„Když se podívám na ta data, která provázejí tento spis, tak to byly vaše vlády, které v tom nic neudělaly,“ připomněla opozičním poslancům ministryně.

Do věci se nakonec vložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který slíbil, že příslušné resorty připraví na příští schůzi podklady, z nichž by byl patrný jejich postup. Poukázal na to, že se případ dotýká období tří kabinetů.

„To znamená během období, kdy tato věc probíhá v Norsku, tak se v naší zemi vystřídaly tři vlády. Vystřídalo se možná ještě více ministrů spravedlnosti. Vystřídali se ministři zahraničí, vystřídalo se několik ministrů práce a sociálních věcí. A já si myslím, že Poslanecká sněmovna si zaslouží jasnou odpověď na to, co který člen vlády v této věci udělal,“ slíbil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám