Hlavní obsah

Bude to bez papírů, navrhuje řemeslníkům stále více Čechů

Právo, Jiří Vavroň

Češi si s tím, že oberou stát o daně, hlavu příliš nelámou. K nejčastějším prohřeškům patří nákup zboží a služeb bez účtenky či faktury. Zákazník ušetří a řemeslník si sníží základ pro výpočet daně. Na všem prodělá pouze stát. Přitom při porušování ekonomických pravidel nejde jen o drobné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například podle poslední analýzy prof. Friedricha Schneidera z Keplerovy univerzity v rakouském Linci dosahuje tzv. šedá ekonomika v Česku, tedy práce a prodej zboží načerno, bez odvodů státu, ročního objemu kolem 600 miliard. Šedá ekonomika tak tvoří asi 16 procent současného HDP.

„Při rekonstrukci odpadního potrubí na chatě jsem mohl volit,“ řekl Právu padesátiletý Petr. „Patnáct tisíc na ruku bez papíru, nebo 21 tisíc s fakturou. Volba byla pro mne jasná,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A podnikatelé, prodejci či řemeslníci nejsou vůbec proti, když zákazník účtenky či faktury záměrně nevyžaduje.

V roli oběti 

Je to výhodné pro občany i řemeslníky, stát ale přichází ročně až o miliardy na daních, upozorňují pracovníci finančních úřadů. Lékem by mohlo být podle expertů dostat většinu plateb do evidence, například cíleným používáním elektronických plateb.

To, že Češi patří i v evropském měřítku k těm méně poctivým národům, potvrzuje i studie „Hodnoty, postoje, chování“ projektu European Social survey. Podle ní se nějakého ekonomického prohřešku proti státu či státní kase dopustilo 37 procent českých občanů.

Za ekonomický prohřešek se považuje placení bez faktur a stvrzenek, nahlášení fiktivní škody pojišťovně či požádání o státní příspěvky nebo dávky, aniž by na ně žadatel měl nárok.

Češi ovšem nejsou jen pachateli ekonomických nepravostí, podvodů a podvůdků.

Stávají se i oběťmi ekonomických nepravostí. Nejčastěji se to týká potravin. Celých 45 procent Čechů se stalo oběťmi obchodníků, když si koupilo potraviny, které byly zabaleny tak, aby nebylo vidět jejich špatné části.

Špatné zkušenosti i s finančními institucemi 

Řemeslníci a údržbáři předražili své práce 36 procentům Čechů. Třetina Čechů si zase koupila věc, která se později ukázala jako vadná. Celkem 11 procent obyvatel se setkalo s tím, že je požádal úředník či jiná kompetentní osoba o úplatek.

Ve srovnání se světem není ani toto srovnání zrovna lichotivé. V předražování zakázek živnostníky jsme například na druhém místě v evropském přehledu, uvádí studie.

Češi nemají občas dobré zkušenosti ani s finančními institucemi, poradci. Kolem 45 procent Čechů nedůvěřuje alespoň jedné skupině – tedy řemeslníkům, finančním společnostem, úředníkům státní správy, 12 procent Čechů pak nedůvěřuje nikomu. Češi nejvíce z Evropy nedůvěřují úředníkům (35 % z nich).

Třetina Čechů se domnívá, že pokud chcete vydělat peníze, nemůžete vždy jednat poctivě. Nepoctivost nemůžeme přičítat jen minulosti, tvrdí sociologové ve zmíněné studii. Ekonomické normy totiž v Česku častěji porušují mladí lidé, jejichž první kontakt s ekonomickou sférou se odehrál až za doby volného trhu.

Příčina nepoctivosti nespočívá ani v chudobě, uvádí studie, protože porušování morálky a zákonů se častěji dopouštějí lépe situovaní lidé.

Anketa

Jak byste se dohodli s řemeslníkem?
15 tisíc bez faktury
94,9 %
21 tisíc s fakturou
5,1 %
Celkem hlasovalo 8792 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám