Hlavní obsah

Invalidní důchodce přišel o družstevní byt, zastal se ho Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Justice se bude muset znovu zabývat případem invalidního důchodce, který zažaloval exekutora o náhradu škody 1,4 miliónu korun za to, že mu v exekuci zabavil družstevní byt. Soudy zatím žalobě nevyhověly. Penzisty se ale zastal Ústavní soud (ÚS). Okresní soud v Českých Budějovicích tak znovu rozhodne, zda exekuce podílu v družstvu byla přiměřená vymáhané pohledávce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Podle verdiktu ÚS v tomto případě justice postupovala příliš formalisticky.

Článek

První exekuce vyklizením bytu ve prospěch družstva se uskutečnila už v roce 2004. Exekutor si pak nárokoval náklady ve výši 15 692 korun, které později narostly o další čtyři tisíce.

Česká správa sociálního zabezpečení začala provádět srážky z invalidního důchodu, ty se ale z účtu exekutora vracely zpět a dluh tak trval. Poté, co soud obnovil penzistovo členství v bytovém družstvu, rozhodl se exekutor zahojit na bytu, aniž by si ověřil, proč mu srážky z důchodu nepřicházejí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z podílu v bytovém družstvu si exekutor odečetl svoji pohledávku a důchodci předal zbývajících 17 704 korun. Tržní hodnota bytu přitom činila více jak 1,4 miliónu korun.

Dle důchodcova názoru za škodu odpovídá exekutor, justice však v původním řízení žádné porušení exekučního řádu nezjistila, podle verdiktu ÚS ale v tomto případě soudy postupovaly příliš formalisticky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám