Hlavní obsah

Neřeší se jen kabelky za 100 tisíc, pochválil Zeman práci policie a žalobců

Právo, sve, dan, rsk

Razie na úřadu vlády a teatrální zatýkání poslanců a úředníků přesně před rokem vzbudily vášně. Padaly výzvy ke stínání hlav policejních důstojníků i žalobců. Nyní se emoce uklidnily, ale příkop mezi politiky při hodnocení kauzy zůstal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Hrádku nad Nisou

Článek

Prezident Miloš Zeman zhodnotil práci policie a státních zástupců kladně. „Zatím se zdálo, že to budou kabelky za 100 tisíc korun, ale nyní se ukazuje, že to bylo i rozhodování o významných funkcích ve státní správě a významných veřejných zakázkách, což je daleko vážnější,“ řekl ve středu Právu.

Vyjádřil se i k úniku soukromých odposlechů do médií. „Odposlechy by se měly vztahovat pouze k předmětu trestního stíhání a měly by respektovat soukromé záležitosti,“ podotkl a neodpustil si rýpnutí do českých novinářů, kteří podle jeho slov nemají potřebnou dávku slušnosti k respektování této hranice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přelomová kauza

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) kauzu Nagyová označila za zásadní a přelomovou, neboť podle ní prolomila tabu u významných politiků.

„Ukázala, že nedotknutelný není nikdo. Každý počínaje poslancem a konče premiérem musí počítat s tím, že pokud se dopustí jednání, které bude vykazovat znaky skutkové podstaty trestného činu, dostane se do hledáčku orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla.

Opakuji stále, že policejní práce nemůže končit tiskovou konferencí, ale odsouzením u soudu
ministr vnitra Milan Chovanec

Válková nesouhlasí s tezí, že by policisté a státní zástupci zasahovali do politiky. „Naopak jde o očistu justice v očích veřejnosti,“ dodala.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) věří, že policie a státní zastupitelství měly důvod, proč kauzu rozjet. Podle něj je už první výsledek ten, že se část kauzy dostala před soud.

„Na druhou stranu mi doba přijde strašně dlouhá na to, jak velká byla nasazená technika. Opakuji stále, že policejní práce nemůže končit tiskovou konferencí, ale odsouzením u soudu. Kdyby se obvinění nepovedlo prokázat, tak to poškodí tvář jak orgánů činných v trestním řízení, tak státního zastupitelství na dlouhou dobu,“ řekl Právu.

Pravicová opozice také tvrdí, že by kauza měla mít nějaké rozuzlení. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je čím dál více otazníků, zda byl zásah policie oprávněný.

„Nechci hájit po etické stránce způsob práce na úřadu vlády, ale masivní policejní zásah – největší v dějinách – by měl být posledním střípkem do mozaiky, po kterém jsou oznámeny těžké zločiny. V tomto případě to vypadá, že zásahem to začalo, a střípky se teprve začaly sbírat,“ řekl Právu.

Kalousek dodal, že Česko je evropský unikát, protože vláda takovým způsobem nikde nepadla. Případ vedl podle něj k tomu, že veřejnost je více politikou znechucena. „Na druhou stranu to zvýšilo nechuť politiků k orgánům činným v trestním řízení,“ dodal.

Minulost překonáme, věří ODS

Předseda ODS Petr Fiala doufá, že kauza bude co nejdříve vyřešena. „Je potřeba, aby vyšetřování bylo dovedeno do konce, protože celá věc velmi poškozuje ODS,“ sdělil Právu. Dodal, že nechce tuto kapitolu ODS hájit. „My jsme si vědomi chyb, ke kterým došlo. Považujeme to za svou minulost, kterou chceme překonat,“ podotkl.

Soc. dem. ministr pro legislativu Jiří Dienstbier si nemyslí, že by se neúměrně navyšovala moc vyšetřovatelů a soudů.

„Máme tady trestněprávní předpisy, podle nichž se orgány musí řídit. Pokud vznikne závažné podezření z trestné činnosti, mají povinnost jednat, není to jejich volba. Je pravda, že kauza měla zásadní dopad na českou politiku, ale z dostupných informací se děly věci, které přinejmenším zaváněly nepravostí, to je zcela zjevné,“ řekl Právu.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek zdůraznil, že v kauze bude klíčový verdikt soudu.

„Musí se projít sebereflexí, co bylo a co nebylo zákonné, a docházelo-li k nějakým nezákonnostem i v rámci tzv. vyšetřování. Měli bychom mít nastavená pravidla, kde končí a kde začínají pravomoci,“ podotkl pro Právo.

Související témata

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci na závěr návštěvy v Libereckém kraji

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová ministryně spravednosti Helena Válková

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou odcházejí z výslechu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Chovanec jako hejtman Plzeňského kraje

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce

Pokud se podle něj neprokáže, že je někdo vinen, tak to bude mít velký dopad nejen na vnímání, ale i na situaci v orgánech činných v trestním řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Ištvan dokončil obžalobu Jany Nagyové

Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan dokončil obžalobu někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové, nyní Nečasové. Zatím ji ještě nepodal. Uvedla to ve...

Výběr článků

Načítám