Hlavní obsah

Zelená nafta pro zemědělce prošla prvním čtením

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká sněmovna poslala do druhého čtení novelu, která zemědělcům vrátí tzv. zelenou naftu. Jedná se o vratky ze spotřební daně za palivo, které budou moci uplatnit zemědělci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Zelená nafta má zemědělcům kompenzovat spotřební daň za palivo, neboť svými stroji obvykle jezdí mimo silnice, ale spotřební daň je vyměřená hlavně kvůli využívání komunikací. Vláda Petra Nečase zelenou naftu zrušila, Sobotkův kabinet ji chce vrátit. Zemědělcům se má opět vracet 40 procent spotřební daně u motorové nafty a 50 procent u směsné nafty.

Během projednávání se strhla debata mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí bývalé Nečasovy vlády Miroslavem Kalouskem. Ten navrhoval, aby místo zelené nafty vyhradila vláda na zemědělce o miliardu a půl víc. Podle něj by to bylo vhodnější a administrativně méně náročné.

Sobotka zase zkritizoval bývalou vládu, že zrušila vratky zemědělcům jen proto, aby ušetřila. „A bylo vám úplně ukradené, že snižujete jejich konkurenceschopnost,“ prohlásil.

Už dříve premiér řekl, že je účinnost novely nastavena tak, aby zemědělci mohli začít zelenou naftu uplatňovat co nejdříve po schválení normy. Sám je ale připraven začlenit jednání o této normě i do plánované mimořádné červencové schůze Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám