Hlavní obsah

Kalousek spílá služebnímu zákonu. Zpytujte svědomí, doporučil mu Sobotka

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ohradil proti slovům předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž zkritizoval současnou podobu návrhu služebního zákona jako nebezpečnou pro demokracii. Podle Sobotky je přijetí zákona nutné a Kalousek by měl sám zpytovat svědomí, že se neangažoval v přijetí této normy, dokud byl ministrem financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Rád bych požádal TOP 09, aby přestala záměrně škodit České republice,“ vyzval v úterý Sobotka. Kalousek by měl podle něj zpytovat svědomí za to, že za jeho působení na ministerstvu financí vláda Petra Nečase nepřijala zákon o státní službě, což podle něj částečně zapříčinilo zastavení dotací z Evropské unie. „Podle mého názoru je to destrukční a velmi nebezpečná hra,“ vzkázal Kalouskovi.

Ten v úterý dopoledne uvedl, že TOP 09 zákon nepodpoří, pokud vláda nepřepracuje jeho znění. Vadí jim, že se údajně podle současného znění zakonzervují na úřadech vedoucí státní úředníci, kteří navíc mohou být politicky dosazení. Takto navržený zákon pokládá TOP 09 podle Kalouska za předlohu nebezpečnou pro demokracii.

„Je to nejnebezpečnější předloha, která by mohla ohrozit fungování demokracie v České republice,“ prohlásil na tiskové konferenci Kalousek.

Upozornil na to, že od začátku Sobotkovy vlády proběhly v resortech personální čistky, kdy si noví ministři přivedli své lidi do vysokých pozic, a služební zákon v současné podobě by tyto jejich pozice zafixoval. Podle Kalouska by se tak „snížila vážnost demokratických voleb“.

Přerušení čtení na 60 dnů

Kalouskovi vadí také to, že způsob výběru úředníků by byl v režii vlády, institut generálního ředitele by TOP 09 zcela zrušila. Připustil ale, že ne všechno je v tomto zákonu špatně, proto jej strana nechce zcela potopit, ale trvá na rozsáhlých změnách.

Mimo jiné i na tom, aby se přerušilo druhé čtení, neboť do něj po mimořádné schůzi Sněmovny přišel komplexní pozměňovací návrh, tedy podle Kalouska zcela jiný text pod totožným názvem. „Jediným řešením, které zajistí tento ústavně konformní požadavek, je přerušit druhé čtení minimálně na 60 dnů a pověřit výbory řádným projednáním,“ uvedla poslankyně klubu TOP 09 a STAN Věra Kovářová.

Sobotka ale uvedl, že se jedná jen o snahu zdržet tuto normu. „Na tuhle hru TOP 09 nepřistoupíme,” uvedl s tím, že pokud by norma nebyla v domluveném termínu přijata, hrozí přerušení dotací z EU do České republiky.

Faltýnek: Kalousek asi návrh nečetl

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek odmítl Kalouskovy výhrady k „zakonzervování” pozic vysokých úředníků a řekl, že bývalý ministr financí zřejmě předlohu pořádně nečetl.

„Je vidět, že pan Kalousek nečetl návrh tohoto zákona,“ řekl a doplnil, že výběrových řízení na vysoké úřednické pozice se mohou zúčastnit všichni lidé, kteří v uplynulých osmi letech alespoň čtyři roky působili ve státní správě. Není tedy podle něj pravda, že by stávající vláda měla za cíl zafixovat v těchto pozicích jen své lidi.

Hnutí ANO je proti tomu, aby se přerušovalo druhé čtení, jak žádal Kalousek. Návrh služebního zákona, který leží ve Sněmovně, není podle Faltýnka nový. V případě přerušení druhého čtení se obává, že by se nepodařilo stihnout legislativní proces tak, aby zákon začal platit od prvního ledna příštího roku.

Návrh nepodpoří ani KSČM, jíž vadí, že nebyla přizvána k tvorbě komplexního pozměňovacího návrhu, navíc prý návrh neprošel řádným připomínkovým řízením. „Máme obavu, že pokud bude komplexní pozměňovací návrh schválen, jak je nyní předložen, dojde jenom k zakonzervování stávajícího stavu a státní správa se tím nezkvalitní,“ řekl poslanec Jan Klán.

Reklama

Výběr článků

Načítám