Hlavní obsah

Babiš se už zlobí na vlastní lidi

Právo, Jan Rovenský

Andreji Babišovi pomalu dochází trpělivost i s vlastními lidmi. Podle důvěryhodných zdrojů má lídr ANO v poslední době pocit, že na řízení chodu hnutí zbyl sám. Laxnost vyčítá Babiš nejen poslancům, ale i svým ministrům, kteří se uzavřeli v resortech a stranické práci se vyhýbají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Zatím posledním zklamáním byl pro Babiše předminulý víkend, kdy se představitelé ANO měli sjet do Prahy, aby společně pilovali kampaň do senátních a komunálních voleb. Jenže zejména ministři akci zazdili.

„Někteří se stavili jen jeden den na pár hodin, jiní nepřijeli vůbec, což Babiše dožralo. Poslední dobou má pocit, že většinu věcí ve straně musí odpracovat sám,“ řekl Právu zdroj blízký Babišovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi svými lidmi nenechává šéf ANO nit suchou ani na některých poslancích. „Tvrdí, že někteří z nich místo toho, aby udělali něco pro stranu, se starají o svou image,“ dodal zdroj.

ANO má celkem šest křesel ve vládě, z toho jedině šéfka spravedlnosti Helena Válková je nestranička. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, šéf obrany Martin Stropnický, dopravy Antonín Prachař a životního prostředí Richard Brabec jsou členy hnutí.

Šéf ANO jako tahák v Praze? 

Dalším oříškem, který Babiš nyní musí řešit, je výběr kandidáta na pražského primátora. Poté, co se hnutí rozloučilo s Janem Kaslem, se musí předseda rozhlížet po dalším jménu.

Potíž je ale v tom, že nikoho nemá a že chce o kandidátovi mít jasno ještě před začátkem letních prázdnin. Stejné potíže bude mít lídr ANO i při hledání 27 kandidátů do Senátu.

Objevily se spekulace, že by kandidátku ANO v hlavním městě mohla vést vdova po architektovi Janu Kaplickém Eliška, ředitel pražské zoo Miroslav Bobek nebo bývalý šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Podle informací Práva Babiš dokonce koketuje s myšlenkou, že by kandidátku vedl sám, a po volbách by odstoupil.

„Vždycky jsem přiznával, že nemáme dostatek lidí,“ prohlásil Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo s tím, že by ANO chtělo postavit kandidátky ve třech stovkách měst a obcí. Těch je celkem 6200, včetně těch nejmenších.

Sjezd v nedohlednu

Ačkoli šéf hnutí tvrdí, že cílem jsou krajské volby v roce 2016 a sněmovní v roce 2018, tak vítězství v Praze, která se v posledních čtyřech letech stala baštou TOP 09, by pro sebevědomí Babišova hnutí bylo důležitým zářezem.

Jenže zčásti si Babiš za potíže může sám, protože stále odkládá volební sjezd, kde by hnutí dovolilo členy vedení. V současnosti má ANO jedinou místopředsedkyni, a to Jourovou.

Důvodem, proč se Babiš zdráhá svolat sjezd, může být fakt, že nechce opakovat zkušenost z loňského března, kdy se jeho favorité, například šéf poslanců Jaroslav Faltýnek, do vedení neprobojovali.

Již po eurovolbách pálil do vlastních řad

Lídr ANO tehdy vinu svalil na kmotry, kterým se podařilo dostat do hnutí a ze zákulisí tahat za nitky. I kvůli této zkušenosti se babišovci do přijímání nových členů nehrnou.

První vystřízlivění po euforii, kterou ANO zažilo po loňských volbách do Sněmovny, přišlo po jmenování Sobotkovy vlády během kampaně do Evropského parlamentu. Svoji nelibost dal Babiš hlasitě najevo několik hodin před zveřejněním výsledků. Tehdy neváhal pálit do vlastních řad.

„Naše kampaň byla špatná, hnutí ji odsabotovalo. Když jsme dělali výjezdy pro Pavla Teličku a jeho tým, nedostatečně je zabezpečili, nepropagovali. Naši členové a funkcionáři už se vidí v komunálu jako starostové. Já jsem si to odpracoval, i když mám dost povinností,“ řekl tehdy Právu.

Šéf hnutí ostatně počítal i s variantou, že ANO v eurovolbách skončí až třetí, nakonec ale babišovci těsně vyhráli před TOP 09 a soc. dem.

Reklama

Výběr článků

Načítám