Hlavní obsah

Na policejním dni předvedly zásah URNA i Veřejná bezpečnost

Novinky, Jan Pecha
Praha

V slunečnou neděli se konal v pražských Letňanech sedmý ročník Dne s policií a zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra, kde se představily všechny části integrovaného záchranného systému a složky policie. Objevila se i historická vozidla Veřejné bezpečnosti (VB) v představení pro veřejnost.

Foto: Jan Pecha, Novinky

Rekonstrukce zásahu Veřejné bezpečnosti.

Článek

Celý den byl zahájen s trochou nadsázky klasickou bondovskou melodií, kterou zahrál orchestr Hradní stráže a Policie ČR. Po následném slavnostním nástupu již přišla na řadu vystoupení. První z nich bylo předvedení zásahu policie z 50. let a 70. let.

Zábava pro diváky pak přidávala na hlasitosti, když svoje zásahy proti nepříteli předvedly i aktivní zálohy Armády České republiky. Plně vyzbrojeni ukázali, jak útočit i jak se stahovat pod palbou. Rychlost nasazení prokázala i Cizinecká policie, která byla v připraveném scénáři přepadena. Kontrolovaný seskok z kilometrové výšky na cíl přidal mezi ukázky svých kolegů Útvar rychlého nasazení (URNA).

Foto: Jan Pecha, Novinky

Seskok příslušníků URNA

Foto: Jan Pecha, Novinky

Cizinecká policie zneškodňuje útočníky

U policie i záchranářů slouží také velké množství zvířat, která nemohla na této události chybět. Disciplinovaní policejní psi předvedli například, jak na povel dokážou zneškodnit pachatele. U psů záchranářů bylo možné obdivovat jejich perfektní výcvik při simulovaném výsadku z vrtulníku.

Foto: Jan Pecha

Simulování výsadku z vrtulníku

Mezi divácky nejzajímavější však patřil tak zvaný pushball. Jedná se o verzi fotbalu hranou s koňmi. Jezdci se snaží dostrkat pomocí koní velký míč do brány druhého týmu. Utkání proběhlo mezi týmy státní a městské policie.

Foto: Jan Pecha, Novinky

Utkání v pushballu mezi Státní a Městskou policií.

Kromě těchto představení byla v celém areálu ukázána policejní, záchranářská i hasičská technika. Jednotlivá oddělení zde měla vystavené svoje vybavení, které využívá. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout a vyzkoušet celou škálu zařízení.

Jeden ze stánků volal návštěvníky k zapsání do registru dárců kostní dřeně. V tomto seznamu je zapsáno přes 50 000 lidí a funguje dvacet let. Přesto v porovnání s Německem není počet dárců dostatečný. Na akci se přidaly k dobrovolníkům další desítky lidí.

Po ukončení všech vystoupení přišla na řadu hudba. Navazující hudební festival Police for People měl pro diváky připraveno několik slavných jmen, před diváky předstoupil Peter Nagy, No Name, Turbo a Rybičky 48.

Reklama

Výběr článků

Načítám