Hlavní obsah

Zveřejňované odposlechy mají za cíl dehonestovat, obul se Nečas ostře do médií

Bývalý premiér Petr Nečas v pátek znovu ostře kritizoval zveřejňování odposlechů při přípravě soudních procesů. Drtivá většina z nich má podle jeho soudu za cíl dehonestovat zainteresované osoby. Nečas to prohlásil na konferenci o regulaci českých médií, kterou pořádal Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK ve spolupráci s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a ministerstvem kultury.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas

Článek

"Drtivá většina zveřejněných odposlechů má prioritní cíl, ať již právem, nebo neprávem, dehonestovat ty, kterých se týkají. Je to věc, která je mimořádným zásahem do soukromí," řekl Nečas. Připustil však, že veřejná osoba se dobrovolně stává předmětem veřejné kontroly.

Zcela respektovány jako tabu by ale měly být otázky smrti, a to i blízkých, zdravotního stavu a intimního života. Nečas připomněl kauzu bývalého poslance Davida Ratha, kdy se ve spisu objevovaly i odposlechnuté intimní věty s nulovou výpovědní hodnotou.

Vytrhávání z kontextu

Závažným problémem je podle Nečase vytrhávání výroků z kontextu. Podobně by prý dopadla například i Shakespearova hra Romeo a Julie, pokud by z ní byly vybrány jen určité pasáže a Romeo by poté mohl být považován za úkladného vraha.

Nečas zopakoval své dřívější výroky, že česká média nepovažuje za hlídací psy demokracie, jak bývají často označována, ale za "hlídací psy politických a ekonomických zájmů svých majitelů". Podobně veřejnoprávní média prý jednají v zájmu svých kvazi-majitelů, tedy zaměstnanců a různých zájmových skupin, které jsou na ně navázány. Jediným výsledkem investigativní žurnalistiky z jeho zkušenosti je prý novinářské zjištění ohledně bytu někdejšího premiéra Stanislava Grosse.

"Devadesát devět procent všech takzvaných investigativních výstupů českých novinářů je pouze to, že slouží konkrétním ekonomickým nebo politickým zájmům. Podklady dostanou ve složkách, ve kterých pouze doplní přímou řeč v uvozovkách," řekl.

Mediální podnikání podle bývalého premiéra představuje podnikání jako každé jiné. Zmínil v této souvislosti vydavatelství Mafra, které od loňska vlastní podnikatel a současný ministr financí Andrej Babiš. Základním posláním této "mediální divize" celého ekonomického konglomerátu je podle něj tvořit zisk a získat své místo na trhu.

Nečase se dotýká kauza jeho ženy

Nečasova vláda padla poté, co jeho tehdejší podřízená Jana Nagyová v roce 2012 podle žalobců zosnovala a usměrňovala sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Vojenské zpravodajství tak údajně zneužila k osobním zájmům. Olomoucké vrchní státní zastupitelství v pátek na Nagyovou (nyní Nečasovou) podalo obžalobu. [celá zpráva]

Obžalobě čelí i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám