Hlavní obsah

V kauze zneužití vojenského zpravodajství padla obžaloba, Nečasové a spol. hrozí tři roky

• Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v pátek oznámilo, že podalo obžalobu v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Týká se Jany Nečasové (dříve Nagyové) a zpravodajců Ondreje Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou Janou

Článek

Obžalovaní se měli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až tři roky za mřížemi. Případ bude řešit Obvodní soud pro Prahu 1.

Obžaloba má zhruba 70 stran. Olomoučtí žalobci ji měli sepsanou a připravenou k odeslání již několik týdnů, čekali ale na rozhodnutí týkající se vyloučení kauzy Vojenského zpravodajství z celého spisu Nagyové. Ten zahrnuje i údajné vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) a údajné uplácení trojice exposlanců ODS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zastupitelství nedávno kauzu vojenských zpravodajců vyloučilo k samostatnému projednání, proti čemuž podali advokáti obviněných stížnost. Nejvyšší státní zastupitelství ji ale zamítlo, a podání obžaloby tak už nic nebránilo.

Vojenské zpravodajství mělo na popud Nečasové sledovat tehdejší premiérovu manželku Radku. Zpravodajci se hájí tím, že se nejednalo o sledování, ale obranu proti sledování. Odmítají tak tvrzení obžaloby, že Nagyová Vojenské zpravodajství zneužila. Zpravodajci tvrdí, že měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. Objevily se údajně informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám