Hlavní obsah

Chovanec chystá odškodnění pro další pétépáky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce rozšířit odškodnění na další příslušníky technických praporů z let 1953 a 1954. Chystá proto z vnitřních zdrojů úřadu desítky miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Dosud byli odškodňováni tzv. pétépáci spadající pod obranu. Technické prapory ale byly později převedeny pod civilní správu a jejich příslušníci neměli na odškodnění nárok. Proto se toho nyní chopil Chovanec.

Již loni vláda začala s vyplácením jednorázové částky lidem, kteří na přelomu padesátých let prošli pomocnými technickými prapory (PTP), tzv. pétépákům neboli černým baronům.

Nárok s nimi získali i příslušníci silničních praporů ženijního vojska a vojenských báňských oddílů. Tedy všech vojenských táborů nucených prací.

Mezi žadateli o odškodnění bylo ale mnoho těch, kteří žádali o odškodnění i za následující měsíce, které byli nuceni strávit v tzv. technických praporech, které už nespadaly pod armádu. Byly to vlastně transformované PTP, na které se ale loňské vládní nařízení nevztahovalo.

Asi má pan Chovanec na to prostor ve svém rozpočtu.
ministr financí Andrej Babiš

Měly obdobný charakter, neboť lidé dříve označení jako politicky nespolehliví v nich dál byli nasazeni na nucené práce.

O peníze požádalo 3715 pétépáků

Příslušníci zůstali na stejném místě, měli stejné velitele, a byť pro ně platily nižší normy a volnější pravidla, plnili stejné úkoly. Většina z postižených se často ani nedozvěděla, že již pracují v jiném, nyní nevojenském útvaru. Proto žádali o odškodnění, ale ministerstvo jim nemohlo vyhovět. Dosud o 1800 korun za každý měsíc strávený v táborech nucených prací požádalo 3715 osob. Když vláda nařízení schvalovala, počítala s tím, že vyplacená částka bude kolem 230 miliónů korun.

Vnitro nyní předpokládá, že sumu zvýší o 93 miliónů kvůli odškodnění příslušníků transformovaných technických praporů. Odškodní je maximálně za 14 měsíců, kdy přejmenované technické prapory existovaly.

Babiš nepomůže

Ministerstvo ve svém návrhu nařízení, které rozeslalo do připomínkového řízení, uvádí, že nebude znamenat nárok na státní rozpočet. Bude tedy hledat peníze ve vlastním rozpočtu.

S penězi od financí totiž nejspíš počítat nemůže. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pro Právo na záměr vnitra reagoval: „Asi má pan Chovanec na to prostor ve svém rozpočtu.“

Již před časem, když přišel s odškodněním učitelů vyhozených z politických důvodů ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), dal Babiš najevo, že takovým výdajům není příliš nakloněn. „Mělo se to řešit hned po revoluci. Teď v čase, kdy máme napjaté rozpočty a navyšují se mandatorní výdaje, je každá koruna dobrá,“ řekl tehdy Právu.

Jde o změnu vládního nařízení. Chovancovi bude stačit souhlas vlády. Pokud ta nařízení schválí, budou mít žadatelé na uplatnění nároku čas do března 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám