Hlavní obsah

Audit na ministerstvu školství odhalil stamiliónové škody

Novinky, orh

Zaměstnanci ministerstva školství si prý ke svému platu přidávali ročně až 600 tisíc korun, některé zakázky byly šité na míru a projekty připravené cíleně. To jsou jen částečné výsledky auditu, který ve čtvrtek prezentoval novinářům ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD). Chyby zatím vyčíslil na 220 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Na ministerstvu školství jsme našli velký nepořádek. Například já sám jsem tam odhalil přes tři tisíce externích smluv. Dokonce pro pracovníky ministerstva, kdy ke svému platu za práci, kterou měli ve své náplni, brali ještě dalších 300, 500, nebo 600 tisíc ročně,” konstatoval ministr.

„Zároveň jsme tam našli úspory ve výši asi 300 miliónů korun. Bohužel, ale také chyby například 82 miliónů ve státních maturitách,“ uvedl Chládek s tím, že některá pochybení by mohla mít i trestně právní dohru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Co se týká chyb, které mohou být v trestně právní rovině, tak ty jsme předali k posouzení právníkům,“ upozornil Chládek.  Audity prý však ještě na ministerstvu zdaleka neskončily.

„Ty velké projekty jsou opravdu rozsáhlé a zatím jsme asi v jedné čtvrtině. Vzhledem k tomu, že jsme tam našly chyby za nějakých 220 miliónů, například zakázky šité na míru, nebo že si projekt někdo připravil cíleně, tak se dá předpokládat, že tato částka ještě poroste,“ konstatoval Chládek a doplnil, že úspory použije ministerstvo na platy učitelů už od září letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám