Hlavní obsah

Zemřela dlouholetá poslankyně Hana Orgoníková

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ve věku 67 let zemřela ve čtvrtek výrazná sociálnědemokratická politička Hana Orgoníková. V Hradci Králové podlehla dlouhodobé nemoci.

Foto: Právo

Hana Orgoníková na archivním snímku

Článek

„Velmi si cením dlouholeté a poctivé práce, kterou Hana Orgoníková pro ČSSD vykonala, ať už jako poslankyně nebo předsedkyně krajské organizace. Chtěl bych touto cestou vyjádřit hlubokou soustrast všem jejím blízkým. Smrt Hany Orgoníkové mne osobně velmi zasáhla, spolupracovali jsme na půdě Sněmovny řadu let,“ řekl k úmrtí političky předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Orgoníková se narodila v roce 1946 v Přibyslavi. Jako členka Československé strany socialistické zasedla v roce 1992 v České národní radě a poté byla opakovaně zvolena poslankyní Poslanecké sněmovny za ČSSD. Dolní komoru opustila po nepřetržitém působení až loni v srpnu, kdy byla Sněmovna rozpuštěna a Orgoníková poprvé neuspěla v podzimních předčasných volbách.

Vysoké sněmovní funkce

Řadu let působila jako místopředsedkyně a předsedkyně petičního výboru Sněmovny, v letech 2006 až 2010 byla místopředsedkyní sociálnědemokratického poslaneckého klubu. Od roku 2006 byla zastupitelkou Hradce Králové.

S kondolencí se připojil také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. „S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal smutnou zprávu o úmrtí bývalé dlouholeté poslankyně ČSSD Ing. Hany Orgoníkové," napsal.

"Celý svůj aktivní politický život zasvětila práci ve prospěch svého volebního obvodu, dlouhá léta se v Poslanecké sněmovně také zabývala problematikou lidských práv a národnostních menšin, patřila ke klíčovým osobnostem sněmovního petičního výboru," ocenil bývalou poslankyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám