Hlavní obsah

Babiš zařadil zpátečku: Nevyzýval jsem k obnovení poplatků, jen jsem řekl svůj názor

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš zmírnil svůj výrok ohledně znovuzavedení poplatků za hospitalizaci. Ve středu na tiskové konferenci upřesnil, že jeho slova pro Českou televizi nebyla míněna jako výzva koaličním partnerům k přepsání koaliční smlouvy, ale jen jako vyslovení jeho soukromého názoru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedové koaličních stran na zasedání vlády. Zleva Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDÚ-ČSL).

Článek

„Vyslovil jsem nějaký názor, nebyla to výzva pro koaliční partnery,“ reagoval ve středu Babiš.

Jeho vládní kolegy totiž zarazil Babišův pondělní výrok v České televizi, že by rád vrátil poplatky za hospitalizaci. Ve středu vysvětlil, že v době sepisování koaliční smlouvy, v níž je tento krok zanesen, si nedovedl představit jeho dopady.

„Omlouvám se, už to nebudu říkat,“ prohlásil a dodal: „Taky jsem nevěděl, že koaliční smlouva je zákon.“

Vysvětloval i Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že se o této záležitosti na vládě nebavili. Zatím prý od nikoho z koaličních partnerů nezaznamenal oficiální požadavek na přepsání koaliční smlouvy.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že je eventuálně připraven k diskusi, ale nepředpokládá, že by se v případě takové debaty dobrali jiných výsledků, než když připravovali vládní program.

Svá slova upřesňoval také premiér. Na tiskové konferenci se vrátil ke svému výroku ohledně toho, že Česká republika nepotřebuje vojska USA v Evropě. Jednalo se podle něj o zkreslení výroku. „Mé vyjádření ve Vídni se týkalo primárně situace v České republice. Nevyžadujeme přijetí nějakých mimořádných opatření na našem území,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám