Hlavní obsah

Vždyť to přesně děláme, reaguje vláda na doporučení Evropské komise

Novinky, Václav Lang
Praha

Většina návrhů, které Evropská komise doporučila České republice implementovat v rámci programu reforem pro rok 2014, se shoduje s hospodářskou politikou kabinetu. Vyplynulo to ze středečního jednání vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Naprostá většina doporučení Evropské komise se shoduje se současným kurzem české vlády a následuje cíle, které si kabinet premiéra Bohuslava Sobotky vytyčil v programovém prohlášení vlády a Národním programu reforem pro tento rok. Společným záměrem je zejména obnova hospodářského růstu, snižování nezaměstnanosti a posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky,“ stojí v tiskové zprávě vlády.

Návrhy Evropské komise pro doporučení k národnímu programu reforem reaguje na dokument, který vláda přijala v polovině dubna. Evropská komise v materiálech zveřejněných počátkem tohoto týdne doporučuje České republice například zjednodušit svůj daňový systém a vylepšit výběr daní. V sedmi bodech zmiňuje také potřebu zajistit dlouhodobou udržitelnost penzijního systému či posílení efektivity a výkonnosti úřadů práce.

Na zvýšení kapacity mateřinek už se pracuje

Vláda se ale brání, že u většiny bodů už zjednává nápravu. „Návrh doporučení například apeluje na implementaci služebního zákona, jehož schválení je pro vládu prioritním úkolem a v Poslanecké sněmovně je naplánováno na červen letošního roku. Evropská komise dále české vládě doporučuje, aby se zaměřila na zjednodušení daňového systému. V té souvislosti již kabinet připravuje řadu opatření vedoucích ke zlepšení výběru daní, harmonizace základů daně a pojistného či sladění termínů platebních povinností,“ hájí se kabinet.

Za výzvu naopak označil doporučení ke zvýšení kapacit předškolní péče, což je prý kostlivec předchozích vlád. Kabinet ale podle svého vyjádření pracuje na plánu, jak obcím poskytnout prostředky na vytvoření vyšší kapacity mateřských škol.

Nesouhlas se zrychlením odchodu do důchodu

Zároveň se chystá novela, která by měla vést ke zkvalitnění vysokého školství a ke zlepšení spolupráce škol a zaměstnavatelů. „Změny půjdou směrem úprav systému akreditace a provázání nabídky vzdělávání s potřebami trhu práce,“ uvedla vláda.

„Negativně se vláda staví k návrhu části doporučení týkající se urychlení věku odchodů do důchodu. Již současně platné tempo považuje vláda za poměrně vysoké, což s sebou přináší řadu sociálních problémů. Takováto zásadní systémová změna penzijního systému je pro vládu neakceptovatelná,“ ohradila se.

Reklama

Související témata:

Související články

Brusel doporučuje Česku zjednodušit daně

Česko by mělo zjednodušit svůj daňový systém a vylepšit výběr daní. Praze to mimo jiné doporučuje Evropská komise. Materiál, který bude oficiálně zveřejněn...

Výběr článků

Načítám