Hlavní obsah

Sobotka dostal kvůli Babišovi pokutu 10 tisíc. Já to za něj zaplatím, říká ministr

Novinky, ČTK, val, jas
Aktualizováno

Navržením Andreje Babiše (ANO) na ministra financí bez platného lustračního osvědčení se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dopustil přestupku. Přestupková komise mu za to udělila 10 tisíc korun pokuty. Sobotka se hodlá odvolat. Případ řešil úřad Prahy 1 na základě podnětu občana. Babiš je prý připraven pokutu za Sobotku zaplatit.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na schůzi vlády

Článek

Podle premiéra bylo Babišovo jmenování politickým rozhodnutím, a proti pokutě se proto hodlá v nejbližší době odvolat.

„S rozhodnutím nesouhlasím a podám proti němu odvolání. To, že je vůbec přestupkové řízení vedeno, je daň za politickou stabilitu. Jiným způsobem se po volbách životaschopná vláda sestavit nedala. To při svém ústavním rozhodnutí akceptovali jak prezident republiky, tak Poslanecká sněmovna,“ sdělil Novinkám premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Úkolem orgánů veřejné moci musí být aplikace platných právních předpisů, nikoli rozhodování na základě více či méně relevantních společenských či politických očekávání,” doplnil tiskový odbor vlády.

Vicepremiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že za premiéra rád uhradí pokutu i veškeré vzniklé náklady. Sobotka se ale nechal slyšet, že případnou sankci zaplatí ze svého.

Praha 1 dostala podnět od obyvatele Prahy. Na úřad poslal v polovině března dvě žádosti o prošetření. První se týkala prezidenta Miloše Zemana za to, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Přestupku se podle podnětu dopustil tím, že Babiše bez lustračního osvědčení na místo ministra Zemanovi navrhl. Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, podle zákona s prezidentem nelze přestupkové řízení vést.

O údajnou spolupráci se Babiš soudí

Babiš nemá lustrační osvědčení a v současnosti vede v Bratislavě soudní spor s Ústavem paměti národa ohledně své údajné spolupráce se Státní bezpečností (StB). Babiš byl StB evidován jako spolupracovník s krycím jménem Bureš.

Babišovo jmenování bez lustračního osvědčení podmínil prezident Miloš Zeman projednáním zákona o státní službě.

Ostuda, hodnotí opozice

Předseda ODS Petr Fiala zhodnotil pokutu jako ostudu pro Českou republiku. "Pokuta v přestupkovém řízení pro premiéra Sobotku potvrzuje, že tato vláda porušovala pravidla už při svém vzniku. Je to poprvé v historii ČR, kdy k něčemu takovému došlo. Není to dobrá zpráva, je to ostuda," řekl Fiala.

"Pánové Sobotka a Babiš vzkazují veřejnosti: 'Máte-li prachy, můžete ignorovat zákony své země'," reagoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

"To, že tato vláda vznikla díky nerespektování právního řádu ČR a to, že její vrcholní představitelé posílají veřejnosti takové vzkazy, bude věčnou historickou hanbou této vlády," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám