Hlavní obsah

Autor výzvy k zastřelení Zahradila se omluvil, ČSSD po něm maže stopy

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dnes už bývalý člen ČSSD František Svoboda, který na Facebooku vyzýval k zastřelení europoslance a místopředsedy ODS Jana Zahradila, se v úterý omluvil. Do redakce Práva zaslal otevřený dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ve kterém také vysvětlil, že přestal být členem ČSSD. Zároveň ale tvrdí, že se tak stalo za podivných okolností.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Jan Zahradil (ODS)

Článek

„Byl to můj soukromý a totálně zkratkový názor. Slůvko ,zastřelit‘ jsem samozřejmě nemyslel vážně. Takové urážky jsem si také na svoji hlavu vyslechl mnohokrát a rozhodně jsem je nebral vážně,“ napsal Svoboda premiérovi.

„Rád bych se také omluvil panu Zahradilovi. Jednal jsem v afektu a impulsívně. Byl jsem momentálně pomýlený. Děkuji za pochopení,“ uvedl Svoboda.

Donutili mě odchod antedatovat, tvrdí Svoboda

Podle svých slov odešel ze sociální demokracie na základě „článků v denním tisku“, zmiňuje se ale také, že ho místopředseda OVV ČSSD Praha 10 Miroslav Svoboda přiměl podepsat prohlášení, že členství ve straně ukončil koncem minulého roku.

„Včera mě pan Svoboda navštívil u nás doma. Nadiktoval mně text, kde i se svým podpisem uvádím, že vystupuji z ČSSD k datu 31. 12. 2013! Konečně jsem svého bývalého předsedu místní organizace Prahy 10 viděl,“ napsal.

Miroslav Svoboda však slova svého jmenovce ostře odmítl.

„Není to pravda a úplně mě to šokuje. Vymýšlí si. Je pravda, že jsme se setkali, ale nic jsem mu nediktoval. Měl velký strach z toho, že se po něm pan Zahradil bude vozit, já jsem ho ubezpečil, že pana Zahradila znám a budu se mu to snažit vysvětlit,“ řekl M. Svoboda Právu.

Mazali stopy

Pražská ČSSD vydala v úterý prohlášení, ve kterém se od Františka Svobody a jeho výroku distancovala.

„František Svoboda, který zcela nepřiměřeně a nepřijatelně reagoval na urážku na pana Zahradila, nikdy nebyl členem obvodního výkonného výboru ČSSD na Praze 10. Od konce roku 2013 už navíc není členem sociální demokracie,“ stojí v prohlášení.

Je však evidentní, že organizace za kontroverzním exčlenem zametla stopy: ještě do úterka byl František Svoboda dohledatelný na stránkách své mateřské organizace pod hlavičkou OVV ČSSD Praha 10. Včetně e-mailové adresy, která je shodná i s jeho profilem na Facebooku. Stránka byla včera smazána, v internetovém vyhledávači je však stále dohledatelná.

ČSSD: Zahradil byl za hranou

Pražská ČSSD také odsoudila urážku, kterou Zahradil počastoval ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou.

„Vyjádření poslance Evropského parlamentu Jana Zahradila i následné reakce jsou daleko za hranou politické kultury i slušného chování. Takové chování je nepřijatelné, nedůstojné a neférové vůči politickým konkurentům, ale především občanům České republiky,“ uvedla pražská soc. dem.

Podle Zahradila ministryně zneužila hrdinských atentátníků k propagaci svých politických názorů. „Napište sem někdo prosím vás, že paní ministryně je kráva, ať to nemusím psát já sám,“ napsal ve čtvrtek Zahradil na svůj facebookový profil.

Na to reagoval Svoboda příspěvkem: „Zahradil je fašistická nacionalistická svině. Zastřelit!“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám